Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mammor mår bättre av att hålla sina dödfödda barn

Publicerad: 13 februari 2008, 14:00

Det finns inget som tyder på att kvinnor som fött ett barn som dött i livmodern mår sämre av att se och hålla barnet – tvärtom. Det visar en ny svensk analys, som motsäger en engelsk studie.


Fram till slutet av 1970-talet var det vanligt att föräldrar till dödfödda barn inte fick se och än mindre hålla i sina barn. Barnen begravdes inte och föräldrarna råddes snarast att glömma bort det hela.

Omhändertagandet ändrades dock efter att studier pekat på att den psykiska ohälsan hos de drabbade mammorna var stor. Den rådande synen under de senaste decennierna har varit att det är värdefullt för föräldrarna att se och hålla i sitt barn, om de vill.

Men 2002 publicerades en brittisk studie i tidskriften Lancet där forskarna tvärtom hävdade att kvinnor som inte hållit och sett sina dödfödda barn mådde bättre än de som gjort det.

- Studien fick stor uppmärksamhet, framför allt i Storbritannien, och även i Sverige blev vi konfunderade. Men studien är liten och det finns en hel del felkällor, säger barnmorskan Ingela Rådestad, som skrev en avhandling i ämnet i slutet av 1990-talet.

Nu har hon har gått tillbaka till sina egna data för att se om det fanns skillnader i hur kvinnorna mådde, beroende på om de sett och hållit sina barn eller ej.

Hon fann inga signifikanta skillnader mellan grupperna när det gällde ångest och depression, snarast en trend mot mindre ångest bland dem som hållit sitt barn. De som inte hållit sitt barn hade däremot större risk för huvudvärk och sömnproblem, framför allt om barnen var fullgångna.

I Storbritannien har Lancet-studien lett till att personalen ska tillfråga, inte uppmuntra, föräldrar att se och hålla sina döda barn.

- Risken är att deras spontana svar blir nej. Då missar föräldrarna att få se och hålla barnet medan det fortfarande är varmt och mjukt. Många säger att det är ovärderligt, och ingen av kvinnorna i min avhandling ångrade det.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev