lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Man anhållen efter knivdådet i Visby

Publicerad: 6 juli 2022, 20:53

Attacken inträffade vid Donners plats i centrala Visby under onsdagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren som på onsdagen knivhöggs i centrala Visby har avlidit. En 32-årig man är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ämnen i artikeln:

Almedalen Våldsdådet i AlmedalenIng-Marie Wieselgren

T

TT


– Polisens arbete fortsätter med tekniska undersökningar. Samtidigt har vi en nära samverkan med Säpo, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Klockan var 13.50 när polisen larmades om att en person stuckits med kniv vid Donners plats i Visby.

Enligt TT:s fotograf fick den skadade kvinnan hjärt- och lungräddning hela vägen in i ambulansen innan hon fördes till sjukhus där hon senare avled.

Gärningsmannen försökte springa från platsen, men knuffades till marken ett 20-tal meter bort och kunde gripas. Mannen är 32 år gammal och enligt polisen tidigare ostraffad. Han anhölls under eftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den mördade kvinnan är SKR:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, bekräftar organisationens presschef för Dagens Medicin på onsdagskvällen. Ing-Marie Wieselgren var i Visby för att delta i olika arrangemang under Almedalsveckan.

Det är inte känt om gärningsmannen, som enligt polisen är tidigare ostraffad, hade några politiska syften. Inte heller om offer och gärningsman hade en relation.

I Aftonbladet och Expressen förekommer uppgifter om att 32-åringen har kopplingar till nazistiska NMR, men det är inget Fredrik Persson vill kommentera.

– Vi är alldeles för tidigt i utredningen, och en del i utredningen är givetvis att kartlägga både offer och gärningsman, säger han.

Polisen har under eftermiddagen och kvällen samlat in vittnesuppgifter, inventerat filmmaterial och genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen. Den polisiära närvaron i centrala Visby kommer att vara fortsatt förhöjd.

TT: Betraktar ni det här som ett enskilt dåd, eller finns det risk för att fler kan vara i farozonen?

– Vi har gjort bedömningen att händelsen är isolerad, men jag kan inte garantera att ett dåd inte inträffar någon gång. Men vi har vidtagit säkerhetsåtgärder och fortsätter driva Almedalskommenderingen enligt de planer vi gjort upp, säger Fredrik Persson.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf skulle ha hållit en presskonferens i en närliggande lokal bara minuter efter knivattacken. Hon var på väg upp på scen när hon stoppades av sina livvakter. Pressträffen ställdes därefter in.

Under sitt Almedalstal på onsdagskvällen tog Annie Lööf upp händelsen.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Det är en plats för samling och eftertanke, sade hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade dådet i samband med ett besök på Skara sommarland:

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev