Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Man avled på sjukhus efter att ha fått NSAID

Publicerad: 8 januari 2019, 10:49

En 76-årig man som besökte akuten för ett svullet knä fick andningsproblem och hjärtstillestånd efter att fått ett antiinflammatoriskt läkemedel.


Mannen, som hade en kronisk lungsjukdom men som besökte akuten för ett svullet knä, skrevs in på en avdelning för observation. I journalen stod ingenting om överkänslighet mot NSAID-preparat, men patienten berättade själv för sjuksköterskan som skrev in honom att han var överkänslig för läkemedel med acetylsalicylsyra.

Sjuksköterskan tog då kontakt med medicinjouren, som varningsmärkte patientens journal. Men den nya varningsmärkningen uppmärksammades inte och patienten fick ändå det läkemedel som tidigare ordinerats på akuten.

En dryg timme senare fick mannen svåra andningsproblem och till slut hjärtstillestånd på grund av syrebrist. Han fördes till en intesivvårdsavdelning men hans liv gick inte att rädda.

I utredningen efteråt framkom att patienten även tidigare hade reagerat på acetylsalicylsyra. Intaget av det antiinflammatoriska läkemedlet bedömdes vara den troligaste orsaken till tillståndet patienten hamnade i. Regionen har lex Maria-anmält händelsen.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev