Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Män frossar i mat vid obegränsad tillgång

Publicerad: 25 november 2003, 09:40

Män som erbjuds att beställa fritt från en meny med mat och godis äter 160 procent av vad de behöver. Men när de efteråt berättar om sin konsumtion beskrivs den som mindre än vad den faktiskt var.


När människor berättar hur mycket de äter stämmer uppgifterna ofta inte överens med deras kroppsvikt.  - Vi vet att övervikten ökar i samhället, men enligt kostundersökningar äter folk inte mer. Då kan man tro att det beror på att de som tillfrågas i en kostundersökning underrapporterar energirika livsmedel. Det får delvis stöd i vår undersökning, säger dietisten Lena Gripeteg.  Hon och hennes forskarkollegor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har studerat hur mycket män äter om de stängs in i ett rum med tillgång till mycket mat. I studien, som är en magisteruppsats i klinisk nutrition, ingår 50 slumpvis utvalda män i Mölndals kommun.  - Alla utom tre åt mer än de behövde. De åt i snitt 60 procent mer än vad de gjorde av med, vilket är en stor överätning. Några åt upp till  2 500 kilokalorier mer än vad de gjorde av med, säger Lena Gripeteg.  Forskarna kunde inte se någon skillnad på de män som var överviktiga och de som inte var det.  Männen vistades ett dygn i en kammare för indirekt kalorimetri, en kammare som i ett slutet system registrerar andningsgaser. Genom att mäta syreåtgång och koldioxidutsläpp är det möjligt att räkna fram energiförbrukningen hos personen.  Studiedeltagarna hade, om de ville, tillgång till tv, video och dator i kammaren, som var för liten för att motionera i. Därför var också männens energibehov mycket lågt.  Liknar en vanlig lördag i soffan  - Det här är ett experiment om överätningsrisken kring att sitta still och äta kaloririk mat. Situationen kan liknas vid vanliga veckoslut, med några timmar framför tv:n och festlig mat, något som kan leda till att man ökar i vikt, om man inte kompenserar för det. Det är ju ganska svårt att kompensera för 2 500 kilokalorier, säger Lena Gripeteg.  Männen visste att allt de åt och drack dokumenterades. Men de visste inte att de skulle berätta om sin konsumtion. Deltagarna fick försöka minnas allt de ätit och druckit, och i vilka mängder.  I snitt kom männen ihåg 94 procent av sin konsumtion. De var dåliga på att minnas slukade snacks och mycket dåliga på att minnas margarin. Däremot överrapporterade männen sin påläggskonsumtion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev