Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Man har lurat patienterna”

Publicerad: 9 september 2014, 11:15

Problemen med läkemedel som tas ut ur förmånen fortsätter att öka och patienterna är de stora förlorarna, konstaterade Ellen Vinge, ordförande för läkemedelskommittéerna, när hon talade på ett seminarium i dag.


– Vi har sett att antibiotika har tagits ut ur förmånen och då har patienterna fått ta smällen och betala onödigt höga priser. När läkemedel tas ut ur förmånen är det fri prissättning för läkemedelsföretagen, men också för apoteken så priserna kan skilja sig på olika apotek, sade Ellen Vinge, ordförande i Nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer, LOK, när hon talade på ett frukostseminarium anordnat av Läkemedelsmarknadens nätverk Pharma Network i dag, tisdag.

Dagens Apotek har tidigare rapporterat om att läkemedelsföretag tar ut läkemedel från förmånen så att de inte blir subventionerade. På så vis kan företagen själva bestämma priset på läkemedlen i stället för att ta det pris som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket fastställt. Det blir också fritt för apoteken att prissätta preparaten. Något som Ellen Vinge anser skapar stora problem då det är svårt att jämföra vad olika receptbelagda läkemedel utan subvention kostar.

Ellen Vinge lyfte särskilt fram patienten som förlorare när läkemedelsföretag plockar bort sina läkemedel ur subventionssystemet. Patienterna får själva betala och dessutom är läkemedel utanför förmånen oftast dyrare. Läkarna är sällan medvetna om att läkemedel inte längre ingår i förmånen och förskriver därför samma preparat av gammal vana. Ellen Vinge tog antibiotikumet Doxyferm, som tagits ut ur förmånen, som exempel. Då det finns andra läkemedel med samma substans, doxycyklin, skulle läkarna kunna skriva ut det i stället.

– Vi ser hur priserna börjar gå upp för Doxyferm. Läkarna skriver ut Doxyferm för att de är vana vid det. Man har lurat patienterna och läkarna har inte riktigt hunnit med, sade hon.

Vad gör då kommittéerna för att motverka den här trenden?

– Vi försöker att inte ta med läkemedel i våra rekommendationer som är utanför förmånen och så kampanjar vi för att läkare inte ska skriva ut de preparaten, säger hon till Dagens Apotek.

Hon berättar att hon bland annat har skrivit brev till kliniker för att upplysa om när läkemedelsföretag tagit läkemedel ur subventionssystemet och det finns andra subventionerade alternativ som kan användas i stället.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev