Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Man i koma kunde svara med hjälp av magnetkamera

Publicerad: 4 februari 2010, 15:30

Personer som är djupt medvetslösa på grund av stora hjärnskador kan ha fler mentala funktioner kvar än läkarna tror, enligt en brittisk MR-studie.


Bakgrunden till studien är de svårigheter som finns när det gäller att bedöma vilka kvarvarande funktioner djupt medvetslösa patienter har.

Forskare knutna till universiteten i Cambridge, Storbritannien, och Liege i Belgien undersökte 54 medvetslösa personer med så kallad funktionell MR. Målet var att se om de kunde reagera viljestyrt på olika stimuli. En eventuell reaktion skulle visa sig genom att patienten tänkte på antingen en motorisk eller en spatial aktivitet – vilket aktiverar olika delar av hjärnan och kan avläsas med magnetkamera.

Undersökningen visade att fem av de 54 faktiskt reagerade så att det kunde avläsas med MR. En av patienterna – en man i ”vegetativt tillstånd” – fick sedan enkla ja- och nejfrågor. Om svaret var ja ombads han tänka på att spela tennis, om det var nej skulle han tänka sig att han såg sig om i ett rum. Mannen kunde på detta vis besvara fem av sex frågor.

Studien är publicerad i New England Journal of Medicine. I en ledarkommentar påpekas att resultaten inte får övertolkas. Bara ett fåtal patienter visade någon reaktion, och det bevisar ingenting om till exempel minne eller självmedvetande, enligt skribenten.

Forskarna bakom studien anser dock att noggranna kliniska  undersökningar kan leda till att vissa medvetslösa patienters tillstånd måste få en ny klassifikation, och att MR-tekniken kan användas för att etablera en basal kommunikation med personer som annars tycks oförmögna att reagera.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 februari 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev