Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Män och kvinnor behandlas olika i sjukvården

Publicerad: 30 augusti 2007, 14:08

Kvinnor behandlas ofta annorlunda i vården än män. Det är ofta en bristande kvalitet i kvinnors behandling, visar en kunskapsöversikt från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som presenteras i dag.


- Det bekräftar vad vi redan visste och det speglar egentligen hela vårt samhälle, inte bara vården, säger Marianne Granath, sektionschef på SKL, avdelningen för vård och omsorg.

 Kvinnor drabbas också ofta av problem vid läkemedelsbehandling då de har mindre chans än män att få nyare, bättre och dyrare läkemedel. De har också sämre tillgång till dialys, delar av hjärt-kärlsjukvården samt ljusbehandling vid psoriasis och eksem.

 Även män missgynnas och får bristande behandling inom vissa delar av sjukvården. Depression uppfattas ofta som en kvinnlig sjukdom. Det kan bidra till att deprimerade män inte upptäcks och får rätt behandling.

 - Vi blev lite förvånade över att det visade sig vara så stora skillnader i speciellt läkemedelsbehandling och med väntetiden till vårdcentralen. Vi tycker att det är bra att det här väcker uppmärksamhet för att man ska kunna jobba emot det. Det bedrivs hela tiden mycket forskning och det finns utbildning inom området men det behövs mer i framtiden, säger Marianne Granath.

 För att jämställdhet i vården ska uppnås måste kunskapen bäras, inte enbart av forskningen, utan även av vårdutbildningar och vårdens organisationer, påpekas också i kunskapsöversikten.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev