torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Män vågar inte handleda kvinnor

Publicerad: 11 oktober 2018, 04:00

Forskarna tror att rädslan för falska sexuella anklagelser egentligen bottnar i andra saker. Foto: Thinkstock

Vissa män på ledande medicinska positioner använder metoo-rörelsen för att kunna undvika handledning av kvinnliga kollegor, hävdar kanadensiska forskare.

Ämnen i artikeln:

Metoo

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Agerandet hämmar kvinnor från att fortsätta avancera i sina karriärer, skriver sex forskare från University of Toronto. Deras kommentar har publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Sexanklagelserna mot den amerikanska Hollywoodproducenten Harvey Weinstein blev startskottet för metoo-rörelsen. Uppropen spreds snabbt till olika branscher och sjukvården var inget undantag.

Nu kommer responsen från männen, skriver forskarna och lyfter att vissa män på höga akademiska positioner säger sig vara rädda för att agera mentorer åt kvinnor.

Skribenterna lyfter bland annat en amerikansk enkät där det framkom att vissa män hade slutat ha möten med kvinnliga kollegor. Andra uppgav att de inte ville sitta i möten med kvinnor som de inte kände väl eller som var deras underordnade. Männen uppgav att de var rädda för att felaktigt beskyllas för sexuella trakasserier som skulle kunna förstöra deras karriärer – även om de var oskyldiga.

Ett agerande av det här slaget får stora konsekvenser för kvinnliga kollegor, hävdar forskarna och påpekar att mentorer kan öppna många viktiga dörrar i karriären.

Skribenterna tror att rädslan för falska sexuella anklagelser egentligen bottnar i andra saker, såsom att dessa män är oroliga för att förlora sitt övertag på arbetsplatsen.

Läs kommentaren i sin helhet här:

Sophie Soklaridis med flera. Men’s Fear of Mentoring in the #MeToo Era — What’s at Stake for Academic Medicine? New England Journal of Medicine, publicerad online den 3 oktober 2018. DOI: 10.1056/NEJMms1805743

Relaterat material

Läkare vill göra #metoo-upprop

”Vi tar sexuella trakasserier på största allvar”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev