Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Månadens vara blir tre stycken

Publicerad: 12 April 2010, 12:41

Det nya generikasystemet krånglar. TLV vill därför börja utse tre utbytbara produkter i stället för en till periodens vara.


Som Dagens Apotek rapporterat tidigare har de nya, skarpare reglerna för byte till generika orsakat problem på apoteken. Orsaken är främst att många tillverkare inte har kunnat tillhandahålla de billigaste varorna under hela den så kallade prisperioden.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, föreslår därför att en förändring införs från maj i år – tre ”periodens varor” ska utses i stället för en i varje utbytesgrupp. Förslaget har gått ut på remiss.

För apotekens del innebär förslaget fortfarande att de ska beställa och expediera det billigaste alternativet på marknaden.

Skillnaden blir, enligt TLV, att det näst billigaste ska kunna expedieras direkt om det billigaste inte finns att tillgå. Apoteken kommer alltså inte att kunna välja fritt mellan de tre varorna.

Förslaget beskrivs som en tillfällig lösning. TLV väntar också med att förlänga prisperioderna till fyra månader, vilket man aviserat tidigare, tills "omställningsperioden är över".

– Tack vare denna förenkling får apoteken möjlighet att snabbare beställa hem den näst billigaste vara om den billigaste inte är tillgänglig. Leverenssäkerheten kommer att öka väsentligt, säger Magnus Thyberg, chef för apoteksprojektet på TLV, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev