fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många anmälningar mot privatklinik

Publicerad: 9 oktober 2012, 06:20

På knappt ett år har en privatklinik i Bohuslän anmälts tio gånger till Socialstyrelsen.


Åtta av de tio anmälningarna till Socialstyrelsen kommer från patienter och två från personer som har tjänstgjort på kliniken, skriver Bohusläningen.

Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Göteborg har noterat att ärendena hopar sig.

– Jag har fått signaler om att det kommit många anmälningar till oss och vi har nu ögonen på den här verksamheten, säger Gunnar Moa, enhetschef på Socialstyrelsen, som överväger att öppna ett tillsynsärende.

Tidningen har också bett att få ut patientnämndens rapporter för de senaste tre åren. Där finns 30 rapporter som rör privatkliniken. De flesta rapporter handlar om behandlingsproblem, problem efter operationer och bristande rutiner kring omvårdnad.  Det finns också rapporter om att operationer ska ha förväxlats, att information varit ofullständig och att operationer har ställts in.

Patientnämnden ifrågasätter om kliniken uppfyller det lagstadgade kravet på god omvårdnad och menar att det finns potentiella risker för patientsäkerheten. Därför har patientnämnden gjort en skrivelse till Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsutskott.

Västra Götalandsregionen har i dag ett avtal med kliniken om kirurgipatienter och privatkliniken är nu kallad till ett möte i slutet av oktober.

Klinikens ägare uppger att han är chockad samt att han endast hade vetskap om fem anmälningar till Socialstyrelsen. Han anser att det är beklagligt att kliniken inte har fått information om anmälningarna till patientnämnden.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev