söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många barn smittade med RS

Publicerad: 28 december 2012, 07:58

Foto: Marie Ullnert/Pressbild

En ovanligt tidig topp av virusinfektioner har lett till en överbelagd akutavdelning på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Ämnen i artikeln:

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhusVästra GötalandsregionenRS virus

Situationen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg är ansträngd. Orsaken är en ovanligt tidig topp av RS-virusinfektioner.

Varje dygn söker 120 barn vård på akuten, och majoriteten av dem har andningsbesvär på grund av RS.

Anders Lindblad, överläkare på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus, säger till Sveriges Radio Göteborg att situationen är ansträngd.

– Vi har fyllt alla platser och överbelagt akutavdelningen med enbart barn med RS. Så vi har fått flytta barn med till exempel kirurgiska åkommor till andra avdelningar för att täcka behovet av platser.

Normalt sett brukar de flesta insjukna med RS-infektion i januari eller februari. Men nu kommer den alltså redan i slutet av december.

Anders Lindblad uppmanar nu föräldrar att hålla sina barn borta från folksamlingar för att undvika att de smittas.

– Jag tror att vi har blivit mer oförsiktiga med spädbarn, att vi utsätter dem för mer infektioner. Till exempel så bör man ju aldrig ta med ett litet spädbarn på café, där för att då ökar också risken för infektioner från omgivningen. Man rör sig mer och barnet följer med mer. Och är mer utsatt för smitta med syskon som går på dagis, vilket naturligtvis är bra på sitt sätt men det drar ju också hem mer infektioner, säger han till radion.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev