Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många barncancerpatienter behöver stöd som vuxna

Publicerad: 20 november 2007, 12:33

Många av dem som drabbats av cancer som barn behöver fortfarande stöd av samhället när de blir vuxna. Störst är behovet av stöd hos dem som behandlats för hjärntumör.


Detta visar en studie från Karolinska institutet som publiceras i Journal of Clinical Oncology i dag, tisdag.

Av de barn som behandlats för hjärntumör behövde drygt en fjärdedel, 26 procent, stöd från samhället i vuxen ålder. Med stöd avses bland annat handikappersättning, personlig assistent och sjukpension.

Barn som haft leukemi klarade sig enligt studien i vuxen ålder bäst av de barn som behandlats för cancer. 6,3 procent av dem hade kvarvarande behov av stöd. För hela befolkningen var siffran i motsvarande åldersgrupp 2,7 procent.

– Vi vet att de så kallade seneffekterna av sjukdom och behandling är vanligare bland dem som behandlats för tumörer i centrala nervsystemet, även om det varierar stort inom gruppen. Men hittills har man inte kunnat visa vad det innebär i konkret beroende av samhällsbaserat stöd i olika former, säger docent Krister Boman, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

I studien ingick alla personer födda i Sverige mellan 1962-1981 utom de som fått cancer efter 16 års ålder, gränsen för vad som betraktas som barncancer. Av totalt runt två miljoner studerade individer hade 2 503 behandlats för barncancer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News