Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många bollar i luften för Läkemedelsverkets anställda

Publicerad: 16 februari 2010, 16:06

Många bollar i luften för Läkemedelsverkets anställda

Foto: Christina Åkerman, generaldirektör.

Läkemedelsverket hade fullt upp under 2009, visar myndighetens årsredovisning. 2010 blir det ännu mer att göra – men ingen ny personal.


Svininfluensan, EU-ordförandeskapet och omregleringen av apoteksmarknaden var tre faktorer som bidrog till att 2009 blev ett händelserikt år för Läkemedelsverket. Samtidigt har myndigheten ökat produktiviteten i den ordinarie verksamheten:

■ Antalet avslutande ärenden inom godkännande av läkemedel ökade med 6 procent.
   ■ Läkemedelsverket var rapportör eller medrapportör för 22 procent av alla centrala godkännandeärenden inom EU. Motsvarande andel 2008 var 19 procent.
   ■ Myndigheten ansvarade för 16 procent av alla vetenskapliga rådgivningar till läkemedelsindustrin inom EU. 2008 var andelen 10 procent.

Under 2009 har Läkemedelsverket även inlett ett arbete med att se över sin organisation för att få bättre ordning på ekonomin.

”Senast augusti 2010 ska alla detaljer vara klara och den nya organisationen bemannad och fullt operativ. Med bättre rutiner, smartare arbetssätt och tydliga prioriteringar kommer också de tuffa budgetmålen för 2010 att kunna mötas. De omfattar bland annat att ta fler ärenden inom den decentrala proceduren, nya uppdrag, fortsatta besparingar, fokuserat arbete i EU-grupper och bibehållen personalstyrka. Inga personalökningar planeras”, skriver generaldirektören Christina Åkerman i årsredovisningen.

Läs mer:

”Läkemedelsverkets årsredovisning 2009” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev