Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många brister hos Västmanlands paramedicinare

Publicerad: 1 juni 2015, 09:09

Foto: Thinkstock

Bara en av nio granskade naprapater och kiropraktorer håller måttet i landstingets granskning.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Västmanland

Landstinget Västmanland har låtit revisionsbyrån BDO granska nio privata naprapater och kiropraktorer för att se om de följer lagar och avtal. I sin rapport konstaterar revisionsbyrån att så inte är fallet.

Alla nio för visserligen någon form av journal men endast en av dem bedöms ha väsentliga uppgifter om funktionsdiagnos eller sammanfattande bedömning. Sex av paramedicinarna uppfyller inte heller lagkraven för signering.

Fem av dem har journaler vars innehåll, enligt BDO, ”pendlar mellan tveksamt och bristfälligt”. Två av dem har så otillräcklig information i journalerna att det enligt revisionsbyrån inte går att bedöma om det medicinska innehållet i behandlingen är adekvat.

”Bedömningen utifrån de granskade journalerna är att en av vårdgivarna för journal på ett tillfredsställande sätt”, sammanfattar BDO sin bedömning där det också noteras att vårdgivarna har bristande datakunskap samt en snäv definition av vad som är patientsäkerhet.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på de här bristerna. Det är inte bra för patientsäkerheten när journalföringen inte fungerar som den ska, säger Gunilla Corp verksamhetscontroller vid Landstinget Västmanlands vårdvalsenhet, till Dagens Medicin.

Vad gör ni nu?

– Precis som när vi för några år sedan granskade sjukgymnaster så kommer vi nu att genomföra en riktad utbildningsdag med juridik, patientsäkerhet och journalföring. Jag har varit i kontakt med de två högskolor som utbildar naprapater och kiropraktorer och de är villiga att hjälpa oss. Vi kommer också att gå igenom varje person individuellt och lägga upp en plan.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västmanland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev