Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många ensamma underläkare på akuterna

Publicerad: 17 februari 2020, 09:39

Foto: Getty Images

Underläkare går fortfarande ensamma på en tredjedel av landets akutmottagningar, trots beslut från Ivo om att de inte ska få arbeta självständigt. Det visar en kartläggning av P1-programmet Kaliber.

Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdSKR

Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare skrivit om problemet att underläkare, det vill säga personer som inte ens har påbörjat sin AT, arbetar utan handledning på akutmottagningarna.

Sveriges Radio P1:s program Kaliber har i en enkät till landets 66 akutsjukhus frågat om de låter underläkare arbeta ensamma. 55 av sjukhusen har svarat. Av svaren framkommer att vart tredje sjukhus låter olegitimerade läkare jobba ensam i större eller mindre utsträckning, rapporterar Kaliber.

Efter en händelse vid Sunderby sjukhus fattade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 2015 ett principbeslut om att olegitimerade läkare inte ska få arbeta självständigt på akutmottagningar. Trots detta fortsätter sjukhus att schemalägga underläkare utan att handledare alltid finns tillgängliga, något som Dagens Medicin också skrivit om.

Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommenterar till Kaliber att det är de enskilda sjukhusens ansvar att se till att bemanningen är fullgod.

– Det är verksamhetschefens ansvar att säkerställa att verksamheten är organiserad så att det finns ett individanpassat stöd för varje person, säger han till Kaliber.

Regionerna måste anstränga sig för att följa Ivo:s beslut, kommenterar socialminister Lena Hallengren till Sveriges Radio Ekot.

– Om Ivo har fattat ett beslut, som är en statlig myndighet, så är det ett beslut som jag menar att man måste följa. Till syvende och sist så är det varje region som måste ta på stort allvar det som Ivo fattar beslut om, säger hon till Ekot.

Förra året debatterades underläkarnas arbetsvillkor i en lång rad artiklar på Dagens Medicin. Debatten initierades av en debattartikel av 14 underläkare med rubriken ”Nio månader efter examen funderar jag på att byta bana”.

Relaterat material

”Nio månader efter examen funderar jag på att byta bana”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev