Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många felbedömningar på akuten enligt ny studie

Publicerad: 23 februari 2009, 12:30

Många felbedömningar på akuten enligt ny studie

Foto: Illustration: Photos.com

Sjuksköterskor gör ofta fel när de bedömer hur snabbt mindre allvarligt skadade akutpatienter behöver vård, visar en ny studie från Västra Götalandsregionen.


Forskare vid Högskolan Väst i Trollhättan har genomfört en studie för att se hur Manchestermodellen, MTS, fungerar i Västra Götaland som metod för triagering, den första bedömningen av akutpatienter som görs för att kunna prioritera. Modellen infördes för några år sedan som standard vid alla akutmottagningar i Västra Götalandsregionen.

MTS innebär att patienterna placeras i fem kategorier. Kategori ett ska ha vård omedelbart, kategori två inom tio minuter och kategori tre till fem kan vänta en, två respektive fyra timmar på vård. Sjuksköterskor som gör bedömningarna är specialutbildade i att göra indelningarna efter symtom.

 I studien gjorde 79 sjuksköterskor vid sju olika akutmottagningar sammanlagt 1027 bedömningar av 13 fiktiva patienter. Patienterna bedömdes enligt MTS av en enig expertgrupp, och sjuksköterskornas bedömningar jämfördes med experternas.

 Patienterna i de första kategorierna bedömdes i nio fall av tio rätt. Men när det gällde de mindre allvarliga fallen bedömdes mellan 34 och 37 procent fel. Många patienter ur kategori tre och fyra förväxlades och fick vänta en timme för mycket respektive för lite, enligt ett pressmeddelande.

 För att få en säkrare bedömning efterlyser forskarna ett bättre prioriteringssystem för mindre allvarligt skadade patienter.

 Studien publiceras i kommande nummer av International Emergency Nursing.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev