Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Många födda i utlandet söker sig till apoteksutbildningar

Publicerad: 19 maj 2010, 12:13

Utbildningarna till receptarie, apotekare och biomedicinsk analytiker är de yrkesutbildningar som hade störst andel studenter med utländsk bakgrund under läsåret 2008/2009.


Receptarieutbildningen hade 69 procent, apotekarutbildningen 59 procent och utbildningen till biomedicinsk analytiker 49 procent studenter med utländsk bakgrund.

Detta visar ny statistik från Högskoleverket och Statistiska centralbyrån, SCB.

Att utbilda sig till sjukgymnast eller läkare var däremot mindre populärt bland de utlandsfödda studenterna. Lägre än tio procent av studenterna på dessa utbildningar var utlandsfödda.

Däremot var medicin ett populärt område bland de utlandsfödda studenter som doktorerade, bara odontologi var mer populärt.

Bland nybörjarna valde invandrarstudenterna i första hand att studera vid Södertörns högskola, men på andra plats kom Karolinska institutet, som hade 37 procent utlandsfödda studenter.

Olika invandrargrupper valde att läsa vidare i olika utsträckning, Ungdomar födda i Iran låg i topp generellt med 60 procent som börjat studera före 25 års ålder. Det var en större andel än bland svenska ungdomar där 45 procent valde att läsa vidare. Lägst var andelen som studerade vidare bland ungdomar födda i Somalia, där bara 16 procent av ungdomarna valde att gå vidare till högre studier.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev