Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Många från Apoteket till nya apoteksaktören Medstop

Publicerad: 10 december 2009, 10:56

Den nya apotekskedjan Medstop har rekryterat flera nyckelpersoner från Apoteket AB och dess dotterbolag Adara, som numera har integrerats i moderbolaget. Dagens Apotek presenterar namnen.


Medstop kommer att ta över ägandet av 62 apotek i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd i början av nästa år.

Efter beskedet om köpet av apotekskluster den 9 november var företaget snabbt med att kontakta personalen på sina apotek.

– Redan samma kväll hade vi ett telefonmöte med samtliga apoteks- och regionchefer. Dagen efter informerade cheferna hela personalen, berättar Fredrik Söderberg, vd för Medstop.

– Nu har vi i ledningen under en period på tre veckor haft sammanlagt nio möten med personalen på apoteken. Vi har träffat drygt 700 av medarbetarna. Avsikten har varit att introducera företaget, att berätta om visioner, mål och vårt decentraliserade arbetssätt, säger han.

– Det finns en positiv förväntan och gott om energi i gruppen. Nu är vårt fokus att säkra övergången i alla delar. Frågorna från personalen har oftast handlat om IT-system, varuförsörjning, logistik, sortiment och arbetskläder.

Hur går det med det egna sortimentet?

– Det är i produktion och kommer att möta konsumenterna under våren.

Har ni tagit fram arbetskläder till personalen?

– Vi skannar nu marknaden när det gäller leverantörer. Funktionalitet och bekvämlighet är av största vikt, och vi kommer att bemanna en projektgrupp med medarbetare från våra apotek direkt efter övertagandet. Självklart ska personalen vara delaktig när vi tar fram nya arbetskläder. Men det blir inga nya kläder direkt vid övertagandet. Under en övergångsperiod kommer personalen att bära neutrala, vita rockar.

Ni tippas bli en av de allra första nya aktörerna. Vet ni mer om när ägarbytet kan ske?

– Det blir i närtid efter årsskiftet, det är så specifik jag kan vara.

Som klusterköpare börjar ni på IT-sidan med Apotekets så kallade övergångslösning. Men hur resonerar ni på längre sikt i IT-frågan?

– Vi går nu in i övergångslösningen fullt ut. Men vi tittar på de andra alternativen och räknar med att fatta beslut om ett annat system som vi ska använda på längre sikt inom en nära framtid, säger Fredrik Söderberg.

Medstop har aviserat att huvudkontoret i Stockholm ska ha 25–30 anställda. Flera personer har rekryterats dit på senare tid. Dessa är:

» Thomas Nilsson, driftchef. Tidigare försäljningschef på Adara. Har erfarenhet från Ica-koncernen.

» Maria Räikkönnen, försäljningscoach för Region öst. Tidigare försäljningscoach på Adara och har en bakgrund inom Ica-koncernen.

» Johan Holm, försäljningscoach för Region väst. Tidigare försäljningscoach på Adara. Har en bakgrund inom kooperationen.

» Annika Sandström, utvecklingsledare inom enheten Kvalitet och läkemedel. Tidigare chef för två apoteksshoppar i Stockholm.

» Birgitta Sahlin Johansson, kvalitetsutvecklare inom enheten Kvalitet och läkemedel. Har haft en liknande position på Apoteket AB.

» Caroline Johnson Grönland, etablerare och lokalförhandlare, som haft en liknande position inom Apoteket AB.

» Eva Danielsson, assistent och informatör, närmast från en tjänst som försäljnings- och marknadskoordinator på Apoteket/Adara.

» Monica Brandter, kategorichef. Hon var tidigare kategorichef för hud, sol och sår på  Apoteket AB.

– Rekryteringen av övriga tjänster går nu in i en slutfas. Under den tidiga våren räknar vi med att organisationen är i det närmaste fulltalig. Vi vill fylla på med kompetens från bland annat dagligvaruhandeln och leverantörsledet. Intresset för att arbeta hos oss har glädjande nog varit mycket stort, säger Fredrik Söderberg.

Medstops ledning består av vd:n Fredrik Söderberg, Jörgen Fritz, Leif Nilsson, Gunilla Winlund, Joachim Nielsen, Maria Holmgren och Kjell Dahlberg.

I styrelsen ingår ordföranden Peter Elving samt Mathias Engdahl, Percy Calissendorff, Sebastian Ehrnrooth, Birgitta Landin och Göran Carlson.

Regioncheferna inom de tre klusterbolag som Medstop ska ta över har alla fått förlängda förordnanden.

Dessa är Margareta Bjarle (Region syd), Gun Bergström (Region väst) och Maria Nordqvist (Region öst).

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev