Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många gynekologer negativa till spermadonation för lesbiska

Publicerad: 15 februari 2008, 07:41

Var tredje gynekolog tycker inte att lesbiska par ska kunna bli föräldrar med hjälp av spermadonation. Och ännu fler tycker inte att barn som blivit till efter spermadonation ska ha rätt att veta sitt ursprung.


Redan 1985 lagstiftade Sverige om barns rättigheter till sitt genetiska ursprung.

Lagen påverkar de barn som varje år blir till genom ägg- och spermadonation. Men en stor andel av landets gynekologer är tveksamma till denna rättighet.

Det visar en studie av Agneta Skoog Svanberg, barnmorska och forskare vid Uppsala universitet.

– Lagen är till för att bevaka barnets intressen. Tanken är att de ska leva med en sanning, inte en hemlighet, säger hon.

Agneta Skoog Svanberg har i ett flertal studier undersökt attityder kring ägg- och spermadonation, hos såväl sjukvårdpersonal som hos allmänheten.

I sin senaste undersökning frågade hon landets samtliga gynekologer. Bland annat fick de svara på om de var positiva eller negativa till barnens möjligheter att i vuxen ålder få veta donatorns identitet.

De flesta var positiva. Men runt 40 procent var negativa till att de vid mogen ålder har rätt att få identifierande uppgifter om donatorn. Manliga gynekologer var generellt mer negativa än kvinnor, och äldre gynekologer var mer negativa än yngre.

Bland de manliga gynekologerna var nästan hälften, 45 procent, negativa. Motsvarande siffra bland de kvinnliga läkarna var endast 36 procent.

– Det kan ha viss betydelse eftersom läkarens roll är att övertyga de blivande föräldrarna om poängen med lagstiftningen, att den är till för barnets bästa. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska läkaren så långt som möjligt försäkra sig om att föräldrarna kommer att berätta för barnet hur det egentligen ligger till, säger Agneta Skoog Svanberg.

Var tredje gynekolog tycker inte heller att lesbiska par ska få bli föräldrar genom donerad sperma, något som är tillåtet i Sverige sedan juli 2005.

Återigen var manliga och äldre gynekologer betydligt mer negativa än sina kvinnliga och yngre kollegor.

Agneta Skoog Svanberg tror dock inte att det handlar om fördomar mot homosexuella.

– Det här är kontroversiellt i mångas ögon.

Det låter som fördomar?

– Jag tror inte det eftersom det här är en så pass ny företeelse. Om vi skulle ställa samma fråga om tre, fyra år tror jag vi får helt andra svar.

I den aktuella studien, som publicerades nyligen i Human Reproduction, tillfrågades 1 230 specialister i gynekologi och obstetrik. 854 svarade, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 69 procent.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev