Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många höjdpunkter inom prevention

Publicerad: 31 augusti 2016, 10:44

Joep Perk är kardiolog och professor i folkhälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Foto: Carl-Magnus Haké

Resultat kring fysisk aktivitet hos äldre och nyttan av livsstilsprogram i skolan. Det är två nyheter som professor Joep Perk lyfter fram från årets kongress inom prevention – han plussar också för två studier vid förmaksflimmer.


Ämnen i artikeln:

ESC

Joep Perk är kardiolog och professor i folkhälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Han har under många år forskat och jobbat för bättre kardiovaskulär prevention. När Dagens Medicin ber honom lyfta fram höjdpunkter inom området från årets ESC-kongress väljer han bland annat:

En stor studie baserad på så kallad mendelsk randomisering. Den visade att personer med många genvarianter som leder till lägre nivåer av blodtryck och LDL-kolesterol har en betydande sänkt risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, jämfört med dem som hade många genvarianter som leder till högre blodtryck och LDL-kolesterol.

– Det mest spännande här var att det tycktes finnas en interagerande skyddseffekt mellan lite lägre blodtryck och lite lägre kolesterolnivåer. Studien pekar på att vi kan få ner hjärtinfarkterna ännu mer än vi trott om vi bara börjar tidigt med sund livsstil och är ihärdiga, säger Joep Perk.

En randomiserad studie från Brasilien som visade att ett informationsprogram om sund livisstil i skolor kan leda till bromsad osund viktuppgång och bättre matvanor.

– Intressant här var bland annat att studien omfattade ganska unga barn med en medelålder på nio år. Resultaten inspirerar till att genomföra ett liknande arbete i Sverige, säger Joep Perk.

En finländsk observationsstudie som pekar på att äldre personer, 65 till 74 år, med måttlig eller hög fysisk aktivitet hade minst 50 procent lägre risk att drabbas av kardiovaskulär död, jämfört med dem med låg fysisk aktivitet.

– När man blir pensionär ställs mellan ofta inför valet vad man ska göra med sin tid. Den här studien pekar verkligen på nyttan av att försöka bygga in fysisk aktivitet i vardagen. Det är inte mycket som behövs. I studien räknades måttlig aktivitet som fyra timmars lättare träning i veckan, säger Joep Perk.

Utöver dessa tre studier framhåller han också två studier inom förmaksflimmer.

– Det har genom åren blivit en diagnos som ligger mig varmt om hjärtat, säger Joep Perk.

Den ena studien handlar om ett nytt blodförtunnande läkemedel, endoxaban, som studerats på förmaksflimmerpatienter som skulle genomgå elkonvertering. Resultaten pekar på att patienterna mycket snabbt kan genomgå elkonverting, jämfört med de som lottats till att få warfarin.

– Studien förstärker intrycket att det nu finns starkare bevis att vi kommer få nya mediciner som gör handläggningen av förmaksflimmerpatienter betydligt enklare.

Den andra studien handlar om en ny antidot, andaxanet alfa, som snabbt kan häva blödningsbiverkningar av de nya blodförtunnande läkemedlen som tillhör klassen Xa-hämmare, som apixaban och rivaroxaban.

– Det blir en mycket snabb blockering. Effekten verkar vara mycket lovande. Sedan får vi se om den blir godkänd till slut, säger Joep Perk.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ESC

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev