Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många hör av sig till teknikerutbildningarna

Publicerad: 19 november 2015, 13:06

Utbildningsledare för apoteksteknikerprogrammen får många samtal från personer som vill läsa utbildningen. Men tidigast nästa höst kan nya utbildningar eventuellt starta.


I senaste ansökningsomgången beviljades ingen apoteksteknikerutbildning statsbidrag och därför startar ingen sådan utbildning i vår.

Enligt utbildningsledare som Dagens Apotek talar med finns det ett stort intresse för att plugga till apotekstekniker.

– Jag får telefonsamtal och mail dagligen med frågor om när utbildningen startar igen, men tyvärr kan jag inte säga annat än att vi inte vet. I januari får vi besked om vi kan starta, säger Peter Ravelli, utbildningsledare vid Lernia i Malmö.

Också Gisela Olsson, utbildningsledare vid Frans Schartaus handelsinstitut i Stockholm, får många samtal från personer som vill börja utbildningen.

– Efterfrågan är enorm, väldigt många hör av sig, säger hon.

I den senaste utbildningsomgången var det 642 sökande på 35 platser till utbildningen vid Frans Schartau. Till de tre utbildningar till apotekstekniker som Lernia håller var det upp mot 2 000 sökanden på 90 platser.

Både Peter Ravelli och Gisela Olsson tror att det kommer att finnas en fortsatt efterfrågan på apotekstekniker i apoteksbranschen.

– Vi har tre klasser som går ut från våra utbildningar nu i januari. Hos oss examineras inga nya tekniker förrän tidigast 2018, om vi får starta utbildningar nästa höst. När de går ut kommer det sannolikt att vara brist på tekniker om det är så att apotekskedjorna vill anställa apotekstekniker, säger Peter Ravelli och tillägger att han anser att det behövs apotekstekniker för att apoteken ska kunna tillhandahålla en god rådgivning inom egenvården.

Han framhåller också att majoriteten har fått jobb av dem som genomgått utbildningarna, enligt de egna utvärderingarna. I den senaste utvärderingen från utbildningen i Malmö arbetade 25 av 28 inom området som avslutat utbildningen inom området. En student svarade inte på enkäten, en var föräldraledig och en var arbetssökande.

Fem lärosäten har ansökt till Myndigheten för yrkeshögskolan om att få starta utbildningar för apotekstekniker antingen till höstterminen 2016 eller vårterminen 2017. I mitten av januari meddelar myndigheten vilka utbildningar som får statsbidrag.

– Det är främst efterfrågan på yrkeskompetensen som är styrande när vi tar ställning till vilka utbildningar som ska få bidrag, säger Ana Andric, omvärldsanalytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev