söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många läkare kränks av patienter och anhöriga

Publicerad: 20 december 2018, 14:09

Foto: Getty Images

Många läkare upplever kränkningar från patienter och anhöriga på grund av sin etniska eller religiösa tillhörighet. Det visar en enkät bland Läkarförbundets medlemmar.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Enkäten skickades ut i november som en del av ett samarbete mellan Läkarförbundet och SVT.

Av de nästan 17 000 läkare som fick enkäten svarade bara cirka 2 200 personer. Med en så låg svarsfrekvens är det inte meningsfullt att tala om procentandelar. Men bland de svarande var det hela 505 läkare som sa sig ha utsatts för kränkande behandling av patienter och/eller anhöriga.

Nyligen har också Dagens Medicin i artiklar lyft frågan om diskriminering, rasism och antisemistism, se relaterat material.

I SVT:s Morgonstudion berättar läkaren Sour Hallal, född och uppvuxen i Sverige av föräldrar från Libanon, om några av sina upplevelser. Bland annat när hon som nybliven AT-läkare på akuten blev avbruten och bestämt avvisad av en 50-årig kvinna innan hon ens hunnit presentera sig: ”Jag vill inte ha en utländsk läkare, du får gå.”

Den gången fick Sour Hallal hjälp av en kollega som upplyste kvinnan om att hon inte hade rätt att välja vem hon ville bli vårdad av. Men det är otydligt hur hon kan bete sig i en sådan situation, tycker hon.

– Vad ska jag säga och göra? Vad blir konsekvensen om jag vänder mig om och går?

Diskriminering är mer utbredd än man tror, uppmärksammas för lite och skapar oacceptabla situationer, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande, som sitter bredvid Sour Hallal i studion.

– Det är arbetsgivarens ansvar att arbeta systematiskt med, säger Heidi Stensmyren.

Det är inte den enskilda som ska behöva förhålla sig till vad som gäller i olika situationer, menar hon, det krävs ett chefskap som tydligt talar om att det inte är acceptabelt och hur den anställde ska förhålla sig.

Av de 505 läkare som svarat jakande på att de utsatts för kränkande behandling under de senaste ett till tre åren anger flertalet, drygt 300 läkare, att det skett någon eller några gånger per år. Ett 60-tal anger att det skett någon eller några gånger per månad medan en liten del svarar att det sker oftare än så.

Relaterat material

Han berättar om rasism under 30 års arbete i vården

DO: Oerhört tydlig diskriminering i vården

Kritik mot Läkarförbundets hantering av antisemitism

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev