Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Många läkare på Karolinska utbildas inte om strålskydd

Publicerad: 21 April 2010, 11:30

Personalen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge får för dålig utbildning om riskerna med röntgenstrålning. Nu riskerar sjukhuset att få betala hundratusentals kronor i vite.


Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som sätter press på sjukhusledningen med ett hot om vite. Enligt myndigheten fungerar det system för internutbildning som finns inte praktiken.

Vid en stickprovskontroll nyligen hade endast en läkare av tio på thoraxkliniken och 1 läkare av 20 på urologkliniken utbildats i strålskydd.

– Patienter och personal kan inte vara säkra på att behandlingar och undersökningar sker på ett säkert sätt. Det är anmärkningsvärt att så många läkare saknar strålskyddsutbildning, trots att det finns ett system för internutbildning. Detta tyder på en bristande säkerhetskultur inom organisationen, säger Sven Richter, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Senast den 1 oktober måste Karolinska universitetssjukhuset utbilda all personal som arbetar med röntgen om strålskydd. Om det inte sker kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att begära att sjukhuset ska betala 200 000 kronor per månad i vite till dess att kravet är uppfyllt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev