Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många missar kömålen

Publicerad: 20 februari 2014, 10:12

Mer än hälften av landstingen missar att nå upp till regeringens mål att 80 procent av patienterna ska få behandling inom 60 dagar. Fem landsting klarar inte ens att nå 70 procent.


När regeringen nu delar ut pengar för hur väl landstingen lyckades leva upp till kömiljarden förra året visar det sig att det är stora skillnader mellan landstingen. Svårast har landstingen att nå upp till målet att 80 procent av patienterna ska få behandling inom specialistvården inom 60 dagar från beslut om behandling. Endast 10 av 21 landsting når upp till detta mål. Det är något sämre än förra året då 11 landsting nådde målet.

Det är också färre landsting som når upp till att 70 procent av patienterna ska få vård inom 60 dagar. Förra året låg tre landsting under 70 procent. I år är det fem landsting som inte lyckas nå 70 procent. De fem landsting som är sämst på att erbjuda behandling inom 60 dagar är Dalarna, Jämtland, Sörmland, Västerbotten och Örebro.

I den andra delen av kömiljarden som handlar om väntetiden till besök hos en specialistläkare så lyckas landstingen något bättre. Alla landsting utom fem lyckas erbjuda minst 80 procent av patienterna besök hos en specialistläkare inom 60 dagar. Det är samma resultat som förra året. Endast Uppsala och Värmland misslyckas med att erbjuda 70 procent av patienterna ett besök inom 60 dagar. Förra året var det bara Uppsala som misslyckades med detta mål.

Inget landsting blir helt utan pengar från kömiljarden i år. Men Dalarna, Jämtland, Uppsala och Värmland når bara ett av fyra mål och är därmed de landsting som lyckas sämst med att nå upp till regeringens mål. Bäst lyckas Gotland som når upp till alla mål och får nästan 74 av de 988 miljoner som regeringen delar ut. Det är mest pengar per invånare av landstingen.

Relaterat material

Gotland bäst på att kapa vårdköer

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev