Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många patienter flyttas i väntan på beslut om budet

Publicerad: 28 maj 2008, 12:48

150-200 patienter ska under dagen flyttas från Universitetssjukhuset i Lund till andra sjukhus i Region Skåne.


Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ska senast klockan 18.00 i kväll lämna besked om de accepterar medlarnas bud eller inte.

Om någon av parterna säger nej till budet träder Vårdförbundets fjärde varsel i kraft vid lunch i morgon.

Då går ytterligare runt 4 000 av Vårdförbundets medlemmar vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge/Solna, Universitetssjukhuset i Lund, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Universitetssjukhuset Örebro ut i strejk.

I Region Skåne förbereder man sig i dag genom att flytta 150-200 patienter från Universitetssjukhuset i Lund till andra sjukhus i regionen.

– Vi kommer att använda oss av såväl våra ambulanser som Skånetrafikens bårtaxibilar och eventuellt ta hjälp av danska ambulanser, säger Rolf Ohrlander, förvaltningschef på Region Skånes ambulans- och beredskapsenhet, i ett pressmeddelande.

I Stockholms läns landsting säger chefläkare Peter Rönnerfalk att Vårdförbundet visserligen accepterat undantag för viktiga delar av varslet men att bristen på vårdplatser och varslet mot Karolinskas laboratorieverksamhet ändå kommer att slå hårt mot vården i hela länet.

Om varslet träder i kraft i morgon innebär det i praktiken ett stopp för alla planerade operationer, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Mer om vårdkonflikten. Klicka här.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev