Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Många sjuksköterskestudenter rädda inför döden

Publicerad: 26 augusti 2014, 09:11

”Det skrämmer mig, och jag var helt förstörd under praktiken när patienten dog.” Citatet kommer från en av 222 sjuksköterskestudenter som i en studie intervjuats om sin syn på att möta döende patienter.


”Jag känner mig inte obekväm när det gäller att vara hos en döende person. Men jag känner mig osäker på hur jag samtalar, vilka frågor jag får”, säger en annan.

Susann Strang och hennes undervisande kollegor på sjuksköterskeutbildningar runt om i Sverige märkte att eleverna blev alldeles slut av några veckors kurs i palliativ vård. Under termin 3 och 4 ska de plötsligt ta hand om döende patienter.

– Det går innanför skinnet på dem. Så då tänkte vi att vi skulle se på det här mer systematiskt, säger Susann Strang, forskare vid Sahlgrenska akademin.

I studien har 222 sjuksköterskestudenter vid Göteborgs universitet, Högskolan i Skövde och Ersta Sköndal högskola intervjuats om hur de resonerar kring att vårda döende patienter, tankar kring stöttearbete och samtal med patienter inför mötet med döden. De fick öppna frågor och forskarna har tillsammans gjort en analys av den kvalitativa studien.

– Några är väldigt bekväma inför döden. Men väldigt många är helt livrädda. Det är det vi på sikt vill jobba med, så att det får en annan beredskap under utbildningen, säger Susann Strang.

Intervjuerna har gjorts med studenter under termin 1,3 och 6. Tanken är att de senare ska följas upp också efter att de har slutat på utbildningen.

Studenterna i studien har en snittålder på 24,7 år och medianen ligger på 22 år. De är med andra ord unga och många har inte mött döende människor förut. Bland dem finns ett sjuksköterskeideal, en stark person som med bibehållet lugn kan möta patienter mitt i en existentiell kris, som kan lyssna, samtala och lindra smärta. ”Som sjuksköterska ska man vara stark. Kanske det blir sorgligt att se en människa som man tog hand om dö framför mina ögon. Kanske man blir känslomässigt ledsen. Men jag ska vara tröst för den döendes familj. Då ska jag vara stark också", säger en av studenterna.

– Studenterna känner sig mer säkra efter utbildning, men det räcker inte. Man måste träna på fler sätt, tror Susann Strang.

Särskilt för att tidigt våga möta döende patienter när man börjar jobba.

– Vi vet att det finns arbetande sjuksköterskor som undviker de här rummen eller som bara pratar om tekniska saker och inte vågar möta människor i livskris. Om man har mod att möta människor som har livshotande sjukdom och som håller på att dö, då får man snabbt erfarenhet av det här.

Se abstract:

Susann Strang med flera.Swedish nursing students' reasoning about emotionally demanding issues in caring for dying patients,  International Journal of Palliative Nursing.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev