Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många små genetiska variationer bakom schizofreni

Publicerad: 2 juli 2009, 08:03

Forskare, däribland svenska, har identifierat tusentals små genetiska variationer som tillsammans ligger bakom en tredjedel av all ärftlig risk för schizofreni.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Forskarna har också visat att det finns likheter mellan dessa genetiska variationer och dem som orsakar manodepressivitet, skriver BBC News Health.

Det är flera olika forskarteam från både Europa och USA som ligger bakom de senaste fynden. Studien, som är de största i sitt slag, presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Den visar att sjukdomen schizofreni, av allt att döma, är mycket mer komplicerad än vad man tidigare trott. Bland annat visar studien att den kan uppkomma inte bara från några få, ovanliga, genetiska variationer, utan också från fler, relativt vanliga variationer.

Schizofreni är en relativt vanlig sjukdom som drabbar runt 1 procent av jordens vuxna population. Vad som orsakar sjukdomen är dock fortfarande oklart, även om forskarna vet att upp till 90 procent av fallen är ärftliga.

De olika forskarteamen, var av ett är verksamt vid Karolinska institutet, säger att de variationer som de nu har identifierat endast spelar en liten roll i att förhöja risken att sjukdomen ärvs vidare, för varje enskild individ, men att de kan ha stor betydelse om de ackumuleras. Sammanlagt står de för minst en tredjedel av risken att utveckla schizofreni.

Alla tre studier uppmärksammar framför allt vissa gener på kromosom sex, ett område känt som histokompatibilitetskomplexet, som har stor betydelse för immunsystemet och för att kontrollera hur och när andra gener ska slås på respektive av.

Forskarna kunde också se ett liknande mönster för en annan psykisk sjukdom, manodepressivitet eller bipolär sjukdom. Det tyder på, enligt forskarna, att de två sjukdomarna – åtminstone delvis – överlappar varandra.

I den aktuella studien ingår 560 svenska patienter med schizofreni och cirka 400 kontroller. Den svenska delen har letts av Christina Hultman, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

Ämnen i artikeln:

Mental hälsaSchizofreni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev