Nyheter
Många system får dåliga betyg av vårdpersonalen
Publicerad: 5 april 2006, 09:11
Landstinget Dalarna har gjort en komplett utvärdering av sjukvårdens IT-system. Flera system får underkänt och omdömena från olika yrkesgrupper varierar mycket.
Enligt Torbjörn Lind på företaget Users Award, som har gjort rapporten, är intresset stort bland övriga landsting att ta del av Dalarnas utvärdering. Han säger att ett av undersökningens syften är att få fram ett underlag som senare kan jämföras med andra landsting i jakten på de system som ska bilda ett fungerande IT-stöd i sjukvården.
Landstinget Dalarna använder sig av nio olika IT-system, som bedömdes av användarna enligt olika kriterier.
Allra sämst resultat fick systemet Agfa Qvadrat som används vid röntgen, men dock bara infördes någon vecka före undersökningen. Andelen kriterier som bedömdes som godkända eller bättre av samtliga användare var skröpliga noll procent. Särskilt delen QP-order - kommunikation med andra avdelningar - får låga omdömen, något som Lars Olsson, ST-läkare i internmedicin på Mora lasarett, håller med om.
- Till exempel finns det inget sätt att kolla om det man skickat kommit iväg. Och man kan inte kolla röntgensvaren, säger han.
I sitt dagliga arbete använder sig Lars Olsson mycket av journalsystemet Melior, som fick 31 procent av kriterierna godkända. Även mot det systemet har han en hel del kritik.
- Jag tycker att uppbyggnaden av Melior är feltänkt från början. Det är som att ha en pappersrulle där man måste skriva in samma uppgifter flera gånger vid olika vårdtillfällen. Tidigare sjukdomar och sociala faktorer borde man bara behöva skriva in en gång, säger han.
Läkarsekreterare är nöjdare Lars Olsson tycker att det som fungerar minst bra med Melior är att få en överblick över patientens mätvärden.
- Det som fungerar bäst är Meliors läkemedelsmodul där man gör finjusteringar av patienternas läkemedel på avdelningen och skriver recept, säger han.
Skillnaden mellan hur de olika användargrupperna upplever systemen är stora, främst när det gäller Melior. Nöjdast överlag är läkarsekreterarna som ger journalsystemets tolv kriterier medeltalet 4,3 på en 6-gradig skala. Mest missnöjda är läkarna där motsvarande siffra är 3,2.
Resultatet för Melior ställer många frågor.
- Läkargruppen dömer ut det journalsystem de använder. Kravet på ett system är ju att det stöder alla användarkategorier i de roller de har, säger Torbjörn Lind.
För att utesluta möjligheten att läkare är en särskilt motsträvig grupp, gjordes en jämförelse med hur Melioranvändarna upplever kalender- och e-postsystemet Outlook. Då höjdes betygen och skillnaderna mellan de olika grupperna minskade. Läkarsekreterare gav Outlook 5,2 av 6, läkarna 5,1. Samma mönster syntes i jämförelse med journalsystemen Elvis och Journal III.
Användarnas synpunkter har skickats till IT-systemens leverantörer för att få en bättre dialog.