Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Många tyckte att vi betett oss förfärligt"

Publicerad: 5 juni 2014, 06:23

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, är en av sommarvärdarna i P1 i år. Här berättar hon om vad hon kommer att prata om den 11 augusti.


Hur reagerade du när du fick frågan om att sommarprata i P1?

– Huvudvärken kom genast eftersom jag fick så mycket att tänka på, man vill ju göra någonting bra och det är en hel del jobb. Dessutom känns det ganska abstrakt att prata inför så många. Det är ju som svenskarnas religion. Nu för tiden är det inte så vanligt att man går i kyrkan utan man lyssnar på Sommar i stället.

Vad kommer du att prata om?

– Jag kommer bland annat att prata om varför inte kvinnor kommer fram mer och varför man efter 30 år glömmer bort kvinnorna och allt man lärt sig. Dessutom berättar jag om skandalen inom forskarvärlden som jag och min kollega Christine Wennerås orsakade 1994.

Kan du berätta lite kort om den?

– Det började med att vi sökte tjänster på Medicinska forskningsrådet, MFR, utan att få det. Vi skaffade listan över dem som sökte och kollade vad de hade publicerat som inte kom med. Alltihopa resulterade i en debattartikel och en studie som publicerades i Nature där vi konstaterade att kvinnor diskriminerades vid bedömningen till forskningsrådet.

Varför har du valt att prata om just den händelsen i radio?

– Den är rätt intressant och det blev ett väldigt liv i media och forskarvärlden. Många blev arga och tyckte att vi betett oss förfärligt eftersom Medicinska forskningsrådet själva och andra ansåg att de var Gud som avgjorde vilka som var riktiga forskare och inte. Det förändrade hela livet för oss och mycket i forskningsrådet också. Nu tycker jag att det är dags att påminna om hur det ser ut.

Vad kommer du mer att berätta om?

– Om tiden räcker till och jag hinner så kommer jag även att prata om några medicinska myter eftersom jag förstått att folk tycker att det är roligt. Jag har ju exempelvis skrivit om att man inte behöver dricka vatten och att pengar inte är smutsiga, så det vore kul att ta upp också.

Relaterat material

Hon sommarpratar om en skandal

Hjärnforskare bland sommarpratare

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev