lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Många unga som vill gå ner i arbetstid”

Publicerad: 21 maj 2013, 11:57

Även unga sjuksköterskor och barnmorskor vid Akademiska sjukhuset funderar på att gå ner i arbetstid, enligt Vårdförbundet Uppsala.


Den arbetsmiljöenkät som Dagens Medicin skrev om i går och som Vårdförbundets medlemmar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har svarat på ger en dyster bild av läget. Av dem som inte redan har begärt att få minska sin tjänstgöringsgrad funderar 47 procent på att göra det. Arbetsmiljön anses av 53 procent vara dålig eller mycket dålig.

– Man jobbar övertid och väldigt många vill gå ner i arbetstid. Det ser vi med stor oro på. Det är många unga som vill gå ner i arbetstid, både sjuksköterskor och barnmorskor i 20-årsåldern, säger Madeleine Grenå, vice ordförande i Vårdförbundet Uppsala.

Unga borde orka jobba heltid, men gör inte det på grund av överbeläggningar och utlokaliserade patienter, enligt Madeleine Grenå. Hon uppger också att ett tiotal sjuksköterskor sagt upp sig på en avdelning vid kirurgen och lika många på en av onkologens avdelningar bara det senaste halvåret. Fler på sjukhuset ska ha planer på att sluta.

– De går till kommuner och andra landsting i stället för att jobba kvar på Akademiska. Det beror framför allt på bättre arbetsmiljö, men också på bättre arbetstider, säger Madeleine Grenå.

Under året har Vårdförbundet lokalt lagt en så kallad 6, 6a-anmälan, en begäran om föreläggande och förbud med anledning av arbetsmiljön, men väljer att inte gå vidare med den i nuläget. I stället hoppas facket på att sjukhuset tar till andra lösningar, och det snart. Det finns ett stort rekryteringsbehov inför sommaren, men det är svårt att hitta sjuksköterskor.

De ansatser som arbetsgivaren har gjort för att förbättra situationen, så som lönehöjningar i flera steg och morötter till befintlig personal som är beredda att skjuta på sina sommarsemestrar, når inte tillräckligt lång, anser Madeleine Grenå.

– Man måste se till att höja lönerna, skapa bättre arbetsmiljö och attraktivare arbetstider, säger hon.

Dagens Medicin har sökt Akademiska sjukhusets HR-direktör Inger Thorén.

Relaterat material

Karriärsidor ska bredda bild av landsting

Akademiskas arbetsmiljö får dåligt betyg

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev