måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många vill ha hälsotjänster på apotek

Publicerad: 15 april 2014, 11:08

I andra länder sker en rörelse mot fler tjänster på apotek. Foto: Thinkstock

Enligt en opinionsundersökning som Apoteksföreningen presenterar är svenskarna positiva till hälsotjänster på apotek.


I undersökningen svarade 97 procent antingen att det vore jättebra om läkemedelsrådgivning erbjuds på apotek eller att det vore okej att det erbjuds på apotek.

– Läkemedelsrådgivning på apotek är självklart och vi ser att apoteken har en viktig funktion att fylla här, sade Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening, vid en pressträff i dag, tisdag.

Han betonade att frågan gäller rådgivning som sker utöver den när läkemedel lämnas ut.

Resultaten av undersökningen presenteras i Apoteksföreningens branschrapport. 1 000 personer hade tillfrågats av Sifo, på uppdrag av föreningen, om hur de ställer sig till olika hälsotjänster på apotek.

Rådgivning om läkemedel var det som de tillfrågade var mest positiva till. Blodtrycksmätning och hjälp till rökstopp var andra tjänster som ansågs lämpa sig för apotek. Vad gällde hälsoundersökningar var det däremot endast drygt hälften som ställde sig positiva.

Johan Wallér och Apoteksföreningen anser att fler tjänster bör utföras på apotek, men att det krävs någon form av ersättning från staten för att den utvecklingen ska bli av.

– I Europa är det här en rörelse som sker på varenda marknad, sade Johan Wallér under pressträffen.

Han framhöll bland annat Irland där apotek fått sköta program för influensavaccinering i två år och den verksamheten har nu fått goda resultat i en utvärdering. Ett annat exempel som framhölls är att apotek i Tyskland fått ersättning av staten för att göra läkemedelsgenomgångar för gravida.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev