Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många vill plugga på distans

Publicerad: 11 oktober 2016, 10:46

Söktrycket till landets farmaceututbildningar har ökat de senaste åren. Men det beror främst på att det sedan hösten 2012 går att plugga på distans till apotekare vid Umeå universitet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Slutsatsen drar Universitets- och högskolerådet som på Dagens Apoteks förfrågan har tagit fram siffror som visar hur intresset har varit för att utbilda sig till apotekare och receptarier sedan 2008 – året innan omregleringen.

Till höstens apotekarprogram på distans i Umeå fanns det 18,96 behöriga sökande per antagen. Det kan jämföras med landets näst mest efterfrågade farmaceututbildning: apotekarprogrammet i Uppsala med 10,14 behöriga sökande per antagen. Apotekarprogrammet i Göteborg hade i höst 7,66 behöriga sökande per antagen.

Och branschen vill gärna ha fler utbildningsplatser på distans.

– Distansutbildningar har varit något som vi har jobbat extra hårt med för det skapar en annan flexibilitet. Det finns apotek i hela landet, men det finns bara utbildning på vissa orter. Det har alltid varit så att det är lättare att rekrytera för apoteken i närheten av utbildningsorterna, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Även bland blivande receptarier är det populärt att plugga på distans. Umeå universitet har också ett sådant distansprogram som, sett till söktrycket, klämmer in sig som landets tredje mest populära farmaceututbildning med 9,86 behöriga sökande per antagen till höstterminen 2016.

– Branschen har enorma rekryteringsproblem, men just vid utbildningsorterna är problemen inte lika stora. Därför har vi specifikt tryckt på att är det någonting som vi vill så är det att det ska starta mer distansutbildningar så att folka kan plugga där de bor och också ta jobb där de bor, säger Johan Wallér.

Så om det ska startas fler farmaceututbildningar ska det vara på distans?

– Om vi måste prioritera, ja. Även om man måste resa då och då till utbildningsanordnaren så ger det större möjlighet att kunna stanna kvar där man bor. Det är av betydelse för personer som vill vidareutbilda sig eller kanske omutbilda sig, säger Johan Wallér.

Så hur såg det ut innan omregleringen? Höstterminen 2008 var söktrycket störst till apotekarprogrammet i Uppsala med 6,24 behöriga sökande per antagen. På andra plats kom samma program vid Göteborgs universitet med 5,24 följt av farmaceutprogrammet vid dåvarande Högskolan i Kalmar med 4,83 behöriga sökande per antagen.

Relaterat material

Malmö vill utbilda apotekare

Malmö vill motivera sina receptariestudenter

70 000 klick på utbildningskampanj

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Apoteksförening

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev