Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Många yngre svårt influensasjuka

Publicerad: 2 oktober 2013, 05:44

Fler patienter krävde intensivvård under förra årets svåra influensasäsong än under pandemin. Bland dem var majoriteten yngre riskgruppspatienter.


Det visar ny statistik från Smittskyddsinstitutet.

– Det är mycket intressant att vi både hade fler fall och en större andel fall som behövde intensivvård än under pandemin 2009, säger Hélène Englund, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet efter en sammanräkning av två register.

Förra säsongen behövde 143 patienter intensivvård av drygt 2 400 fall av svininfluensa som bekräftats i laboratorium. Under pandemin var motsvarande siffror 136 av 11 000 fall.

Nästan 80 procent av dem som intensivvårdades förra säsongen var yngre än 65 år. Av dem tillhörde sju av tio en riskgrupp, exempelvis diabetiker, hjärt-kärl- eller lungsjuka.

– En lärdom är att det här är personer vi måste göra mer för att skydda. Mot pensionärerna riktas varje år stora vaccinationskampanjer men de yngre riskgrupperna är svårare att identifiera, konstaterar Hélène Englund.

Den slutsatsen bekräftas även av statistiken för de 70 patienter som fick intensivvård för någon av influensorna A(H3N2) och B, som grasserade samtidigt med svininfluensan förra säsongen. Majoriteten av dem var också riskgruppspatienter yngre än 65 år.

För de influensatyperna saknas jämförbar statistik.

Varför fler unga krävt intensivvård, har Hélène Englund inte ha någon bra förklaring till. Hon beklagar att det inte finns något vaccinationsregister för yngre. Av sammanställningar för dem över 65 år syns att vaccinationstäckningen har fallit sedan pandemin, från omkring 60-65 procent till 45 procent.

– Man kan misstänka att tappet beror på kopplingen mellan pandemivaccinet och narkolepsi trots att det inte konstaterats några fall i den åldersgruppen, säger Hélène Englund.

Influensasäsongen förra året var lång och svår och krävde ännu fler liv än vanligt.

– Den var ovanligt också i och med att vi hade tre virus som cirkulerade i samma utsträckning, det har vi aldrig sett förut, säger Hélène Englund.

Årets vaccin ger skydd mot samma tre virus som förra säsongen.  Nytt för i år är att gravida i andra eller tredje trimestern, det vill säga från fjärde månaden, rekommenderas att vaccinera sig för att undvika att bli svårt sjuka i svininfluensa.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News