måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mängden fett i bröstet knutet till bröstcancerrisk

Publicerad: 5 september 2006, 14:01

Andelen fettvävnad i ett bröst kan förutspå risk för bröstcancer. Kvinnor med hög andel fettvävnad i brösten löper mindre risk, enligt en ny studie.


Den amerikanska studien publiceras i dag i Journal of the National Cancer Institute. I den presenteras en ny modell för att bedöma risken för kvinnor att drabbas av bröstcancer. Modellen bygger på undersökning av över en miljon kvinnor.

Enligt studien kan andelen fettvävnad i ett bröst förutspå risken för att kvinnan ska drabbas av bröstcancer. Detta mått är enligt forskarna nästan lika bra som att utgå från kvinnans ålder. En hög andel fettvävnad i bröstet visade sig i studien hänga ihop med minskad risk för bröstcancer. Kvinnor med extremt låg andel fett i sina bröst löpte nästan fyra gånger så hög risk som kvinnor med nästan bara fettvävnad i brösten.

Forskarna undersökte andelen fettvävnad, eller densiteten, i kvinnornas bröst i samband med mammografiundersökning. Av dem som gick igenom undersökningen fick 11 638 kvinnor bröstcancer under det följande året. Forskarna följde upp både dem som blev sjuka och dem som höll sig friska för att utveckla sin modell för riskbedömning.

Bröstens densitet var inte den enda faktorn i studien som bestämde risken för bröstcancer. Andra riskfaktorer, som även är kända sedan tidigare, var till exempel ålder, förekomst av bröstcancer i familjen och hög vikt i förhållande till kroppslängd, BMI.

Forskarna skriver att det behövs fler studier på området innan läkare kan förutsäga vilken risk enskilda kvinnor löper att drabbas av bröstcancer.

Studien är finansierad av the National Cancer Institute.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev