Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mängden paracetamol begränsas i USA

Publicerad: 16 januari 2014, 07:54

Amerikanska läkare uppmanas att sluta förskriva fasta kombinationer av läkemedel som innehåller 325 mg eller mer av paracetamol.


Nyttan med sådana ordinationer överväger inte riskerna för leverskador, uppger den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Genom att begränsa mängden paracetamol per tablett eller kapsel i kombinationsläkemedel minskar risken för allvarliga leverskador som kan leda till leversvikt, levertransplantation och död, skriver FDA på sin webbplats.

Myndigheten uppmanar också farmaceuter som tar emot recept med kombinationsläkemedel som innehåller en högre dos än 325 mg paracetamol att kontakta läkare för att diskutera alternativ med lägre styrka.

Hans Sjögren, narkosläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, menar att bakgrunden är problematiken med överanvändning av opioider i USA. Enligt honom dör nu fler personer av legalt förskrivna opioider än av trafikolyckor där.

– När kombinationspreparat med opioider och paracetamol överkonsumeras får man på köpet i sig för mycket paracetamol. Det är det som FDA nu vill komma åt, säger Hans Sjögren till Dagens Apotek.

Någon liknande uppmaning från svenska myndigheter är enligt Hans Sjögren inte aktuell.

– Vi har inte samma bekymmer här. Problemet i USA är att paracetamol kombineras med opioider som medför stor risk för missbruk och därför överanvänds.

I Sverige finns kombinationer av svaga opioider och paracetamol i exempelvis Citodon, men däremot kombineras inte starka opioider med paracetamol i samma läkemedel här.

FDA uppger att godkännanden av läkemedelkombinationer som innehåller mer än 325 mg paracetamol i en snar framtid kommer att dras tillbaka i USA.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev