Nyheter
Månghundraårigt apoteksmuseum lockar sommargäster
Publicerad: 25 juli 2016, 14:42
Bild 1/8
Foto: Jesper Cederberg
Med inredning från 1700-talet och Berzelius elektricitetsmaskin erbjuder Medevi apoteksmuseum ett spännande besök.
– Jag brukar berätta hur man använder pillermaskinen, eftersom jag har ett förflutet i apoteksbranschen. Och jag brukar visa hur den som hade vakten sov – man stjälpte upp en del av disken. Det var inte bekvämt, berättar Inger Sköld.
Hon står bakom disken iförd folkdräkt av östgötsk modell och visar besökarna de olika delarna av apoteket och berättar om både apotekets och bygdens historia. Hon arbetade som receptarie ibland annat Töreboda och Mjölby, men bytte sedan bana. 1979 tog hon en examen i teologi, och året därpå prästvigdes hon.
Men bakgrunden från apoteksvärlden kommer väl till pass i Medevi.
– Det är roligt att folk kan se hur det har sett ut. Dagens apotek är inte som de har varit, säger Inger Sköld.
Apoteksmuseet i Medevi, strax norr om Motala, är öppet i princip varje dag under sommaren. Apoteket har anor från 1600-talet och var verksamt till 1940. Mycket av inredningen är bevarad från 1700-talet.
Inger Skölds favoritobjekt är just den där pillermaskinen. På en bräda rullades massan som skulle bli till piller i formen av en korv, som sedan lades mellan två räfflade metalldelar som formade pillren.
Det som förmodligen är apoteksmuseets mest kända föremål är medicinprofessorn och kemisten Jöns Jacob Berzelius elektricitetsmaskin. Berzelius tog med sig den till Medevi när han skulle arbeta som underläkare. En spole försedd med ett kattskinn roterar och alstrar elektricitet, vilken ska ha använts vid behandlingar mot allt från dövhet till danssjuka.
– Det var en flicka som så gärna ville klappa på pälsen. Det fick hon, berättar Inger Sköld.
Vattnet är källan till allt, inklusive apoteket. Medevi brunn är Nordens äldsta hälsobrunn, grundad 1678 av läkaren, forskaren och författaren Urban Hjärne och friherren Gustaf Soop. Källan har egentligen rötter så långt tillbaka i tiden som stenåldern, men under 1500-talets reformation stensattes och gömdes den liksom många andra källor i Sverige. När Soop återupptäckte den skickade han vattenprover till Hjärne som var en auktoritet på vattenbehandlingar. Proverna visade på hälsosamma effekter av vattnet.
Från slutet av 1600-talet växte Medevi i popularitet och fick bland annat kyrka, badhus, lasarett och apotek. I dag är området ett populärt turistmål för vattendrickande, grötlunkar och blåsmusik, inte minst under midsommar.
– Då kommer de med gräddtårtor. Den ena efter den andra, säger Inger Sköld.
JESPER CEDERBERG