Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mångmiljonsatsning på folksjukdomar

Publicerad: 20 maj 2014, 11:54

Upp till 100 miljoner kronor ska satsas på bland annat vård och utveckling för diabetessjuka. Det har Vinnova med flera beslutat.


Fem nya innovationsprogram kommer att etableras inom den nationella satsningen på Strategiska innovationsområden, SIO. Folksjukdomar är ett av områdena.

– Det är ett nationellt program som ska fungera i hela landet, där alla lärosätena är med, säger Erik Renström vid Lunds universitet som är koordinator för området folksjukdomar.

SIO är en satsning i regeringens forsknings- och innovationspolitik. Totalt omfattar den 500 miljoner kronor årligen.

Målet för programmet är att Sverige år 2020 ska ha effektiva och dynamiska nätverk av starka akademiska forskningsmiljöer, små företag, global life science-industri och hälso- och sjukvården.

Förberedelser och start sker under 2014 och de första projekten planeras komma under året.

– Det kommer att bli olika typer av projekt inom exempelvis terapi, diagnostik eller hjälpmedel av olika slag. Vi ska inte gå händelserna i förväg men vi har börjat förbereda och det finns ett antal förslag som vi kommer att diskutera, säger Erik Renström.

Tanken är att arbetet ska utvecklas för att täcka in flera folksjukdomar men till att börja med fokuseras arbetet på diabetes.

– Anledningen till det är att två grupper, en diabetesgrupp och en life science-grupp slogs ihop. Vi hade ungefär samma grundsyn och började därför samarbeta, säger Erik Renström.

På uppdrag av regeringen bedömer och beslutar Vinnova, Energimyndigheten och forskningsfinansiären Formas vilka områden som ska omfattas av SIO-satsningen.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev