Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mångsökare på akuten hade inte högst dödlighet

Publicerad: 4 augusti 2010, 13:04

Patienterna som kommer till akuten oftast är inte de som är svårast sjuka. Den slutsatsen drar forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Forskargruppen har analyserat data om 11 500 personer som kom till Akademiska sjukhusets akutmottagning under ett år, skriver Upsala Nya Tidning. 20 procent av patienterna gjorde fler än ett besök, och en liten minoritet på 0,5 procent dök upp sex gånger eller fler.

Högst dödlighet på fem års sikt hade de som kom till akuten tre gånger under året, visar undersökningen. När besöken blev fler än så minskade dödligheten, och bland dem som dök upp sex gånger eller fler var den inte högre än i gruppen som bara gjorde ett besök.

– Det var bara i en enda grupp som dödligheten fortsatte att stiga även efter det fjärde akutbesöket. Det var bland patienter som sökte vård på grund av akuta bröstsmärtor, säger Urban Säfwenberg, verksamhetschef för akutsjukvården, till Upsala Nya Tidning.

Han fortsätter:

– Våra resultat talar för att det finns en liten grupp av mångsökare som i onödan belastar akuten för sina besvär. Hur de i stället bör tas om hand är en viktig uppgift att försöka lösa.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev