Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Manifest visar vägen för rehabilitering

Publicerad: 18 oktober 2011, 09:29

Tillgången till rehabilitering inom äldrevården varierar stort i landet. Ett särskilt manifest ger förslag på åtgärder.

Ämnen i artikeln:

Rehabilitering

Särskilda boenden bör ha minst en arbetsterapeut och en sjukgymnast per 50  boende. Det anser sektionen för äldres hälsa inom Legitimerade sjukgymnasters  riksförbund, LSR, samt Förbundet Sveriges arbetsterapeuter, FSA, och deras  äldreutskott.

I ett manifest föreslår förbunden även att varje kommun har en sjukgymnast  eller arbetsterapeut som är medicinskt ansvarig för rehabilitering.

Manifestet vill också att skillnaden mellan ett hälsofrämjande arbetssätt och  en mer specifik rehabilitering blir tydligare så att besluten om åtgärder blir  mer kunskapsbaserade.

Det finns starka vetenskapliga belägg för att  specifik rehabilitering ger effekt, ändå är tillgången till rehabilitering under  all kritik. Två olika lagrum, olika huvudmän i kombination med kunskapsbrist hos  dem som organiserar eller beställer vård samt avsaknad av samverkan och  felaktiga prioriteringar är troliga orsaker till att specifik rehabilitering  inte tillhandahålls i tillräcklig utsträckning inom olika former av boenden ,  skriver förbunden i ett pressmeddelande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev