Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Manifestation hålls för fängslad läkare

Publicerad: 7 maj 2014, 11:48

Fikru Maru har suttit i etiopiskt fängelse i snart ett år.

Nästa vecka hålls en manifestation för den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som hålls fängslad i Etiopien.


Den 12 maj förra året fängslades Fikru Maru i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och han sitter fortfarande häktad.

– På måndag har det gått ett år sedan min far fängslades och vi vill nu öka trycket på våra diplomater att föra fram den här frågan, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru och läkare på medicinavdelningen vid Hudiksvalls sjukhus.

Fikru Maru är hjärtkirurg och har bland annat arbetat som överläkare på Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus i Stockholm. År 2003 öppnade han en privat mottagning i Etiopien och 2007 öppnade han landets första sjukhus inriktat på hjärt-kärlsjukdomar.

Flera framstående personer i Etiopien greps samma dag som Fikru Maru i en större räd som enligt landets regering är riktad mot korruptionen i landet. Tidningen Veckans Affärer träffade Fikru Maru i Etiopien och har som enda tidning talat med honom på plats i Addis Abeba, här kan du läsa reportaget.

Emy Maru berättar för Dagens Medicin att hon flera gånger har kontaktat den konsulära enheten på UD, men att hon har fått svagt gensvar.

– De har inte ens svarat på ett enda av de mejl jag har skickat. Man undrar varför de inte agerar nu när de, med all rätt, agerade kraftigt när Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade, säger hon.

– Det här är en en politisk rättegång. Min far är inte misstänkt för något brott utan för att han uppges ha kännedom om 1 av 94 åtalspunkter. För det har han alltså suttit fängslad i ett år, säger Emy Maru.

Manifestationen hålls på måndag kl 15.30 på Gustav Adolfs Torg i Stockholm.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev