onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Manifestation mot försämrad vård sprider sig

Publicerad: 12 augusti 2016, 08:08

Päivi Vilkkavaara är en av personerna bakom manifestationen. Foto: Thinkstock, Facebook, privat

Det började som tre sjuksköterskors planer för en demonstration i Stockholm och Landskrona mot vad de tycker är en försämrad situation i vården. Men det har spridit sig till över 20 andra orter.


– Vi startade det här för att vi i vården har varit utsatta för en slakt under lång tid, säger Päivi Vilkkavaara till Dagens Medicin.

– Man har sparat, omstrukturerat och man har slimmat. Personalen har varnat länge om att vården befinner sig i en nedåtgående spiral. Men vi har blivit nonchalerade, bemötta med arrogans och politiker, tjänstemän och landstingschefer förnekar situationen, som vi på golvet möter så gott som dagligen.

Hon är en av tre sjuksköterskor som tagit initiativet till den numer landsomfattande manifestationen som går under namnet ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. Den 4 september kommer den synas och höras på 22 orter i landet, från Luleå till Trelleborg. Men det kan bli fler; siffran har successivt stigit.

– Väldigt många är besvikna och vill agera. Så vi förstod att det här skulle få genomslag. Vi räknade med att andra städer skulle ansluta sig. Och det gjorde de ju väldigt snabbt, över förväntan, säger Päivi Vilkkavaara.

Manifestationerna kommer att se ut på olika sätt på olika orter. En del kommer att ha demonstrationståg, andra mer stillsamma demonstrationer.

– Det är upp till varje ort själv forma sin manifestation. Vi i Stockholm har en demonstration vid Medborgarplatsen. Talare har bjudits in från t ex olika yrkes- och patientgrupper. Vi kommer ha med oss visselpipor, som symboliserar tystnadskulturen som spridit sig inom vården och som förhindrar många att uttala sig fritt, säger Päivi Vilkkavaara.

Det finns några grundläggande krav som kommer att framföras vid alla demonstrationer. Det handlar bland annat om en hållbar arbetsmiljö för alla inom vården, mer tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, och att stängda vårdplatser öppnas.

Ett antal fackföreningar och andra organisationer har slutit upp till stöd för manifestationen, däribland Kommunal, Svensk sjuksköterskeförening, Vårdförbundet, och några patientföreningar och andra föreningar, berättar Päivi Vilkkavaara. Nu återstår att se om fler orter ansluter sig och om personalen hörsammas.

– Vi hoppas manifestationer leder till att vi får till en förändring inom Sveriges sjukvård. Att vi får tillbaka alla vårdplatser vi förlorat på grund av personalflykt. Vi kräver förutsättningar till att kunna ge lika vård för alla, som vi enligt lagen är skyldiga till, men som inte längre är en självklarhet, säger Päivi Vilkkavaara.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev