Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Manliga forskare använde oftare positiva ord

Publicerad: 17 december 2019, 08:54

Forskarna valde att söka efter 25 positivt laddade ord i studiernas sammanfattningar. Success var dock inte ett av dem.

Foto: Getty Images

Det är vanligare att manliga forskare använder positiva engelska ord som ”novel”, ”unique” och ”excellent” i sina abstract än att kvinnliga forskare gör det. Det visar en studie i British Medical Journal.


Forskare från USA letade efter positivt laddade ord i abstracts, sammanfattningar, av drygt 100 000 publicerade artiklar om klinisk forskning. Det i särklass vanligaste ordet av 25 utvalda var ”novel”, ”hittills okänd” på svenska. Det var nästan fyra gånger så vanligt som ”unique”, ”promising” och ”favourable”.

I studier där både första och sista författare var kvinnor identifierade forskarna de positiva orden i 10,9 procent av studierna. Om i stället minst en av dessa författare var man, steg andelen till 12,2 procent. Skillnaden kopplad till författarnas kön var statistiskt signifikant. Skillnaden var dessutom större när det handlade om artiklar publicerade i högt rankade tidskrifter.

De undersökta studierna publicerades mellan 2002 och 2017 och skillnaden kvarstod över tid.

Läs studien här:

Marc J Lerchenmueller med flera. Gender differences in how scientists present the important of their research: observational study. BMJ 2019;367:l6573. DOI: 10.1136/bmj.l6573

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev