Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Manliga läkare stöder kollegornas upprop

Publicerad: 20 december 2017, 07:01

För en tid sedan krävde 10 400 kvinnliga läkare och läkarstudenter ett stopp för sexuella trakasserier inom läkarkåren. De får nu stöd av manliga kollegor.


Närmare 1 600 manliga läkare och läkarstudenter har skrivit under ett upprop där de bland annat lovar att öppet ge stöd till den som utsätts för sexuella trakasserier och att rannsaka sig själva och förändra felaktiga beteenden, skriver Läkartidningen.

Männen kräver också att arbetsgivare och chefer tar sitt ansvar och bland annat tar vittnesmålen från kvinnorna på allvar. Det efterlyses även strategier för att ta hand om personal som utsätts för hot och våld.

Samtidigt har Svensk kirurgisk förening gjort ett uttalande till stöd för #utantystnadsplikt, uppger Läkartidningen. Efter att ha kunnat konstatera att vittnesmål om kirurger varit överrepresenterade i uppropet skriver föreningens styrelse: ”Kirurger som utsätter kollegor, studenter och patienter för trakasserier och kränkningar. Det måste uppfattas som en skam för hela yrkeskåren och kan aldrig accepteras eller ursäktas.”

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev