Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Människans genetiska variation är ny

Publicerad: 28 november 2012, 18:00

Flertalet av de varianter som finns i den mänskliga arvmassan har uppstått under de senaste 10 000 åren, enligt en studie i tidskriften Nature.


Den moderna människan har funnits i runt 200 000 år, men den största delen av den vanligaste typen av genetisk variation, så kallade enbaspolymorfier, är alltså betydligt yngre än så.

Det är forskare i USA som har analyserat förekomsten av sådan genetisk variation bland proteinkodande regioner i arvsmassan hos 6 515 personer.

Enligt forskarnas beräkningar uppstod 73 procent av den aktuella variationen under de senaste 5 000 till 10 000 åren. Det är ett mycket kort intervall ur ett evolutionärt perspektiv men sammanfaller enligt forskarna med en stor befolkningsökning.

Vidare konstaterar de att 86 procent av de varianter som antas vara skadliga uppstod under samma tidsperiod.

Enligt forskarna har en ökad mutationskapacitet på senare tid ökat förekomsten av sjukdomar som beror på störningar i enskilda gener.

Men de påpekar också att den här utvecklingen även har lett till ökad förekomst av nyttiga genetiska förändringar, som kan få ett större spelrum i kommande generationer.

Läs abstract till studien:

Wenqing Fu med flera. Analysis of 6,515 exomes reveals the recent origin of most human protein-coding variants. Nature, publicerad online den 28 november 2012. DOI: 10.1038/nature11690

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev