Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marie Hessle beskyller läkare för att försvåra hennes jobb

Publicerad: 25 oktober 2006, 12:23

Regeringens samordnare för apatiska flyktingbarn, Marie Hessle, går nu till angrepp mot Barnläkarföreningen.


De rapporter om apatiska barn som gjorts av den nationella samordnaren Marie Hessle och hennes medarbetare Nader Ahmadi har sedan förra våren mött stark kritik från Barnläkarföreningen. I förra numret av Dagens Medicin, nr 42/06, ansåg professor Rolf Zetterström, ledamot i Barnläkarföreningens arbetsgrupp för asylsökande barn, i en debattartikel att samordnaren borde ersättas. De studier som Marie Hessle låtit göra betecknar han som "ett bottenrekord avseende osaklighet och vinklade påståenden".

Marie Hessle, å sin sida, anser att det inte ens är lönt att diskutera med Barnläkarföreningen eftersom dess företrädare kommer med "osakliga påhopp", se även debattartikel på sidan 36.

Socialstyrelsen har mjukare linje

I ett mejl till Socialstyrelsens generaldirektör Kjell Asplund beklagar sig Marie Hessle över att hon motarbetats av Barnläkarföreningen under hela sitt uppdrag. Hon vill ha ett möte med Socialstyrelsens generaldirektör för att hon "har behov av att diskutera situationen".

I mejlet skriver hon att Rolf Zetterströms debattartikel är "ett inlägg som manar till kamp i stället för dialog". Vem som manar till kamp är dock lite oklart, men Kjell Asplund svarar att Socialstyrelsen "är mycket angelägna att ha en dialog med Barnläkarföreningen i denna och andra frågor som rör barn och unga", trots att även Socialstyrelsen kritiserats av föreningen.

– Jag vet inte riktigt vad hon menar med den där meningen som manar till kamp. Jag tror att Marie Hessles formulering är ett uttryck för frustration. I de här frågorna tror jag inte på något krig utan på diplomati, säger Kjell Asplund.

Han utgår från att mötet med Marie Hessle ska vara ett led i hennes uppdrag som utredare och att hon vill informera Socialstyrelsen om sitt pågående arbete.

– Rolf Zetterströms artikel uppmanar inte till dialog utan snarare till någon form av kamp på öppna debattsidor. Det är beklagligt. det är angeläget att möjliggöra reflektion, erfarenhetsutbyte och dialog inom och mellan olika professioner. Detta ska vi diskutera med Socialstyrelsen, säger Marie Hessle.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev