Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marie Morell: Politikerna måste visa framfötterna

Publicerad: 21 maj 2019, 10:12

Marie Morell (M), ordförande i SKL:s hälso- och sjukvårdsdelegation, inledningstalar på Vitalis.

Foto: Jens Krey

SKL-toppen manade politiker och chefer att ta ett större ansar för digitaliseringen under inledningstalet på Vitalis 2019.


Ämnen i artikeln:

VitalisSKRRegion Östergötland

När den skorrande filmmusiken tystnat i den största föreläsningssalen på Svenska mässan i Göteborg tog starten för Vitalis, Nordens största e-hälsomässa, vid. Inledningsanförandet skedde i form av en intervju där moderatorn Anette Åquist Falkenroth, chef för kundskapsstyrning i Västra Götalandsregionen, intervjuade Marie Morell (M), relativt nyvald ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings, SKL:s, hälso- och sjukvårdsdelegation. På engelska.

Ekonomin, och inte minst universitetssjukhusens ekonomi, är en av vårdens stora utmaningar konstaterade den tidigare östgötapolitikern och spådde att digitaliseringen kunde ha en roll att spela. Det är exempelvis omöjligt för vården att utan hjälp ta in all den ny kunskap som produceras fortsatte Marie Morell.

– Men glöm inte bort politikerna. Även om du har kunskaperna måste vi vara med och prioritera vad som ska göras.

Digitaliseringen har även gjort att patienterna har fått en mer framträdande roll och dessutom är mer pålästa, fortsatte Marie Morell. Hon konstaterade att digitalisering är nyttigt även om hon själv var lite rädd för att skaffa en klocka som kunde hålla koll på hennes hälsa, mest för att hon då skulle bli tvungen att träna.

Något mer allvarligt fortsatte Marie Morell att prata om utvecklingspotentialen i rätt använd patientdata, för prevention i allmänhet, och prevention riktad mot vissa riskgrupper i synnerhet.

– Det handlar inte längre bara om rådet att äta mer morötter.

Och även vårdens stora kompetensförsörjningsproblem kan dra nytta av digitaliseringen genom förbättrad planering och organisering.

– Vi har långt att gå innan vi är i framkant. Vi kan använda artificiell intelligens mer effektivt för att få personal på rätt tid och plats. I dag har vi ofta för mycket personal mitt på dagen och under veckorna och sedan för lite under helgerna, sade Marie Morell.

Men finns det inga risker med digitalisering? Undrade Anette Åquist Falkenroth retoriskt.

– Det får inte bara bli ett buzzword. Det finns mycket kultur i vården och utan ledarskap fungerar det inte. Man måste blanda upp digitalisering med ledarskap för att kunna ändra sättet att arbeta på.

Marie Morell påpekade att SKL:s pågående seminarium om ledarskap och digitalisering vore en bra utbildning för alla ledare i de svenska regionerna.

– Vi har många stora utmaningar och det här vänder upp och ner på allt, folk blir lite rädda och får nya roller.

Om ett år tror Marie Morell att vågen av digitalisering fortsätter och att Hälso- och sjukvårdsdelegationen fortsätter att prata om life science och använder de delar som är nyttiga.

– Politikerna måste visa framfötterna.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev