Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Marie Wedin kritiserar debatt

Publicerad: 17 september 2010, 13:02

Val 2010 För mycket småfrågor och för lite om sjukvårdens framtida utmaningar. Läkarförbundets vice ordförande Marie Wedin är missnöjd med sjukvårdsdebatten inför valet.


Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag som Marie Wedin, som även är ordförande i Sjukhusläkarföreningen, framför sin kritik. Hon konstaterar att två av sjukvårdens stora frågor, ojämlikheten inom sjukvården och finansieringen, helt hamnat i skymundan.

– Det har till exempel handlat en hel del om max fyra timmars väntan på akuten. Det är ju i och för sig viktigt, men ändå småkrafs om man jämför med de större frågorna, säger Marie Wedin till Dagens Medicin.

Hon lyfter främst fram problemet med att nya och dyrare metoder inte erbjuds över hela landet samt att staten bör ta större ansvar för sjukvårdens finansiering.

Marie Wedin anser också att perspektivet måste breddas när kostnaden för nya behandlingar beräknas. När landstingen, som i dag, ensamma står för notan ses exempelvis ett dyrare läkemedel enbart som en kostnad. Detta trots att det kan göra att patienten kan fortsätta att arbeta eller behöver mindre hjälp från kommunen.

– Man måste se på den totala kostnaden och nyttan för samhället. Även nya och dyra läkemedel kan vara kostnadseffektiva, säger Marie Wedin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev