Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Marinfartyg fick inte ha egen blodcentral

Publicerad: 7 juli 2014, 14:37

Foto: Anna Norén, Försvarsmakten

HMS Carlskrona hade ansökt om tillstånd att få ha en egen blodcentral ombord. Efter att marinfartyget avgått fick de beskedet: Nej.


Anledningen till att Socialstyrelsen inte gav tillståndet var att blodcentralen på HMS Carlskrona inte uppfyllde regelverket om blodsäkerhet i den civila sjukvården, uppger SVT Blekingenytt. När beskedet om avslag kom hade fartyget redan avgått mot Somalia.

– Försvarsmakten ansökte om temporärt verksamhetstillstånd för helblodtappning i samband med insatsverksamhet utanför Somalia. Vi begärde ett förhandsyttrande, men det fick vi inte. Vi fick beskedet om avslag i ett mycket sent skede, säger Anders Lindensved, processledare för medicinsk omhändertagande vid Försvarsmakten, till Dagens Medicin.

Blodet skulle i första hand finnas tillgängligt för kirurgiska åtgärder för den egna besättningen ombord, ifall fartyget skulle bli beskjutet. På grund av avslaget fick fartyget blodleveranserna från de ordinarie blodcentralerna i Sverige, enligt normala rutiner. Det sättet att få tillgång till blod var inte att föredra, menar Anders Lindensved.

– Eftersom fartyget fick blod från de nationella blodcentralerna nötte vi på blodlagret under sommarperioden då tillgången på blodgivare är begränsad. Dessutom är det känsligt att transportera blod i så långa led. Minsta försening kan göra blodet obrukbart, säger han.

Ansökan om en egen blodcentral gjordes i samband med insatsen utanför Somalias kust under förra våren. Nu har ett nytt projekt vid namn Blodtransfusion i Försvarsmakten skapats, och en ny tillståndsansökan till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, planeras ske under hösten, enligt Anders Lindensved.

– Anledningen till att Försvarsmakten fick avslag var att fartygets labb inte var ackrediterat och funktionerna vid snabbtest inte godkända enligt EU-direktiv. Men alla EU-direktiv behöver inte nödvändigtvis vara tillämpbara för den typen av militär insatsverksamhet som det är fråga om i det här fallet, säger Anders Lindensved.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev