Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Markörer förutsäger hjärtrisk

Publicerad: 15 maj 2008, 07:25

Genom att mäta fyra proteiner i blodet kan risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar ringas in, enligt en ny svensk studie.


Studien är baserad på den så kallade Ulsam-undersökningen i Uppsala, som omfattar 1 135 män. När de var omkring 70 år deltog de i en omfattande hälsokontroll. Under de i genomsnitt tio år som männen sedan följts har 136 av dem avlidit på grund av hjärt-kärlsjukdom.

Vid hälsokontrollen mättes blodnivåerna av proteinerna troponin 1, BNP, cystatin C och CRP, som bland annat avspeglar hjärtskada och nedsatt pumpförmåga hos hjärtmuskeln. Dessutom värderades patienternas hjärtrisk på traditionellt sätt, det vill säga genom mätning av blodtryck, kolesterol med mera.

Det visade sig att nivåerna av proteinerna kunde förbättra bedömningen av risk för kardiovaskulär död, när de bestämdes som komplement till de vanliga testerna.

 - Det här är synnerligen intressant och är den första gången som man sett att en kombination av biomarkörer har en prognostisk betydelse i populationsmaterial, alltså inte bara hos de som har hjärtsjukdom. Att man lyckats med detta beror säkert delvis på att man undersökt så gamla patienter, kommenterar Karl Swedberg, professor i medicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra i Göteborg.

 - Det återstår att se om man genom att påverka nivåerna av biomarkörer också kan minska risken för sjukdomsutveckling.

Studien har genomförts av forskarna Johan Ärnlöv och Björn Zethelius med flera vid Uppsala universitet. Den publiceras i dagens nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.

New England Journal of Medicine 2008; 358: 2107-2116

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev