måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Martin Ingvar svarar på kritiken bakom intern utredning

Publicerad: 26 april 2017, 16:14

KI:s vicerektor Martin Ingvar är under intern utredning och har delvis tagit timeout.

Foto: Pax Engström Nyström

KI:s vicerektor Martin Ingvar försvarar sig mot anklagelserna och hänvisar till att lärare vid universitet äger rättigheterna till sina idéer och forskningsresultat.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Som Dagens Medicin skrivit utreds professor Martin Ingvar av internrevisionen på Karolinska institutet, KI.Han anklagas av kritiker för att via sitt bolag ha tjänat miljoner på att sälja vidare en it-plattform som delvis tagits fram inom Program 4D, ett it-samarbete mellan KI och Stockholms läns landsting.

Martin Ingvar har nu kommit överens med KI:s ledning om att ta timeout från uppdraget som ordförande i styrgruppen för Program 4D.

Den it-lösning som har sålts ska ha vidareutvecklats av Martin Ingvar utanför 4D och sålts vidare genom det nystartade bolaget för 2 miljoner kronor och 100 000 aktier, motsvarade över 4 miljoner kronor, uppger Dagens Nyheter.

Vad har du för kommentar till att du är under intern utredning?

– Det handlar om en internrevision, som kontrollerar att allting har skett efter de regler och bestämmelser som finns för att nyttiggöra kunskap som har vunnits inom forskning. I Sverige har vi ett begrepp som heter lärarundantag, vilket betyder att det är läraren vid ett universitet, och inte universitetet, som äger rättigheterna till en idé, som har tagits fram inom lärarens forskningsgrupp. I det här fallet gäller det en idémassa, som jag har utvecklat självständigt tillsammans med en partner, säger Martin Ingvar, till Dagens Medicin.

Så utvecklingen har alltså inte skett inom 4D-projektet?

– Det finns många projekt i Sverige som utvecklar processkunskap, som rör sjukvårdens sätt att arbeta. Det aktuella idéinnehållet handlar om den semantiska nivån, det vill säga hur man språkligt beskriver en process och utvecklingen av en generell transaktionsmotor. Sådant utvecklingsarbete har inte gjorts inom ramen för 4D.

Vad exakt är det som du har sålt?

– Prototypprogramvara som kan hantera de semantiska begrepp som jag har utvecklat för processtyrning inom vården tillsammans med ett teoretiskt ramverk för vidare utveckling.

Du har nu fått hård kritik och utreds bland annat för jäv. Kan du vara kvar som vice rektor för KI?

– Min roll som vice rektor för KI är inte är ifrågasatt vad jag vet. Jag väntar nu på revisionens resultat. Jag har bestämt mig för att inte delta i 4D-arbetet eftersom det arbetet mår bättre av att jag inte är med så länge internrevisionen pågår. Hur det blir med det framtida engagemanget bestämmer vi senare när revisionen är klar.

Enligt internrevisionschef Peter Ambroson på KI så beräknas utredningen vara klar inom max två veckor.

BOEL HALLDÉN, KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev